Ердоган се среща с протестиращите

Президентът призова да не се сравняват събитията в Турция с обстановката в Близкия изток

Ердоган се среща с протестиращите | StandartNews.com

Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с представители на протестиращите днес в 16.00 часа, информира изданието „Хюриет". В делегацията на протестиращите е включен и проф. Йозгюр Демирташ. Той ще обяснява на Ердоган значението на финансовите пазари и ще подчертае важността на гарантирането на права и свободите на гражданите, в светлината и на исканията на турските студенти.

Делегация на 11 студенти и граждански сдружения обаче заявиха, че са били отпратени от срещата с Ердоган и хората, с които ще се водят преговорите са подбрани от правителството.

Турските полицаи в сряда изчиства протестиращите от централния площад на Истанбул, след нощ на сблъсъци.

Във същото време днес президентът на Турция Абдуллах Гюл се обърна към световните медии с призив да не поставят знак на равенство между последните събития в Турция и обстановката в Близкия изток, предаде телевизионният канал NTV. Гюл отговори на зададените му въпроси, във връзка със случващото се в района на парка „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул.

„Турция е едно отворено общество; със свобода на печата, тя е една демократична държава. Страна с демократични стандарти по западните критерии. Има своите съдилища, има обжалване, познати са ни съдилищата за спазване на човешките права. Водим преговори с ЕК за пълноправно членство. Искам да напомня тези неща. Когато погледнем към дадено събитие на някое определено място, трябва да внимаваме да не направим грешка при неговото описване. Искам по-специално да се обърна към международната общност, към световните медии. През последните години в съседните ни държави, в страните от Близкия изток, се случиха много събития; всичките тези събития ни накараха да се вълнуваме. Наблюдаващите събитията на площад „Таксим" изведнъж започнаха да правят паралели със случващото се в страните от Близкия изток; това е напълно погрешно. Тези страни въстанаха заради спазването на основните права и свободи; за демокрация; за преминаване към многопартийна система; за плурализъм; за свобода. Ако погледнете към Турция – няма подобни искания", заяви Гюл.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) заяви, че  отново обмисля контрапротести на цялата територия на страната, извън насрочените вече за 15 юни в Анкара и на 16 юни в Истанбул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай