Египетското правителство заседава кризисно

Египетското правителство заседава кризисно | StandartNews.com

Кайро. Египетското правителство ще заседава в неделя кризисно, за да обсъди сблъсъците от последните дни, при които загинаха стотици хора. Временният премиер Хазем ал Библауи предложи юридически да бъде закрито ислямисткото движение Мюсюлманско братство. Организацията на сваления президент Мохамед Морси е основен агитатор за последните протести в страната.

Предложението на премиера предизвиква допълнително напрежение, но ако движението бъде закрито, това ще позволи по-лесно разследване на източниците му на финансиране, коментира Би Би Си. Партията е забранена още от 1954 г., но наскоро се регистрира като неправителствена организация.

В събота вътрешното министерство съобщи, че в страната са задържани 1004 членове на Мюсюлманското братство, които са притежавали оръжия, амуниции и бомби. Един от тях е Мохамед ал Зауахири, брат на лидера от „Ал Кайда" Айман ал Зауахири.

В Кайро и в неделя са планирани демонстрации. През нощта протестиращи имаше и по улиците на Александрия, Хелуан и Миня.

Сега са планирани шествия и в Гиза, близо до Кайро. В столицата пък Мюсюлманското братство възнамерява да даде пресконференция следобед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай