Египет насрочи нови избори през февруари

Египет насрочи нови избори през февруари | StandartNews.com

Кайро. Адли Мансур, временно изпълняващ длъжността президент на Египет издаде указ, който установява график за провеждане на избори. В него се посочва, че до февруари 2014 година да бъдат проведени парламентарни избори, след което ще бъде обявена дата за президентски избори, предаде АФП.

Страната ще има пет месеца за внасяне на поправки в конституцията, чието действие беше прекратено от армията, да я ратифицира на референдум и след това да проведе парламентарни избори, посочва се в текста на декрета, публикуван на сайта на официалния вестник „Ал Ахрам".

Планира се създаване на комисия, която да разработи поправките в конституцията, приета при управлението на сваления от власт президент Мохамед Морси. След това новият основен закон на страната ще бъде предложен на референдум и до 15 дни след одобряването му трябва да се проведат избори за парламент.

Планира се датата на президентските избори да бъде обявена седмица след първото заседание на парламента, уточнява ИТАР-ТАСС.

Чрез конституционната декларация Адли Мансур си осигури и право на законодателна инициатива - той вече може да издава закони след консултация с правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай