Десетки загинаха при безредици в Египет

Ислямистите се оттеглиха от преговорите за ново правителство

Десетки загинаха при безредици в Египет | StandartNews.com

Кайро. Египетската армия и полиция използваха огнестрелно оръжие и сълзотворен газ за да разпръснат поддръжниците на президента Мохамед Мурси, събрали се пред щаба на Републиканската гвардия в Кайро, съобщава АФП.

"Видях с очите си, че те стрелят по хората", съобщи очевидец. Според него няколко души са ранени.
Друг протестиращ твърди, че полицията е стреляла във въздуха и е хвърлила няколко сълзотворни гранати.

Най-малко 16 активисти на ислямистите са убити от силите за сигурност на Египет, предаде АП. По-късно държавната телевизия потвърди, че са били убити 42 души.

"Шестнадесет души са убити, стотици други са ранени, много от тях са в тежко състояние", заяви говорителят на движението „Мюсюлмански братя", Ахмед Ареф.

Полицейски заграждения възпрепятстват журналистите да достигнат до мястото на инцидента.

Десетки хора бяха ранени и откарани в близката импровизирана болница.

Мохамед Мурси, първият ислямистки египетски президент, бе отстранен от армията миналата седмица, след масови протести срещу него.

Очевидци казват, че армията нахлула между протестиращите пред сградата, където е държан Мурис, около 4 часа местно време, по времето за сутрешна милитва.

Египетски медии съобщават, че армията и полицията сили са открили огън, след като група демонстранти се опитали да изкачат стената на сградата.

Армията досега не е излязла с официално изявление.

В неделя десетки хиляди поддръжници, както и противници, на Мохамед Мурси се събраха в много египетски градове.

Междувременно, партията на египетските салафисти „Ал Нур" обяви, че се оттегля от преговорите за сформиране на ново правителство, поради убийството на демонстранти, призоваващи за връщането на власт на Мохамед Мурси, предаде АФП.

"Ние взехме решение да се оттеглим незабавно от всички преговори в отговор на клането, извършено пред квартирата на Републиканската гвардия", заяви говорителят на „Ал Нур", Недер Бакр.

"Мюсюлманското братство" призова за „въстание", след като десетки поддръжници на движението бяха убити в Кайро, предаде АФП.

"Призоваваме великия египетски народ за въстание срещу тези, които се опитват да откраднат тяхната революция с танкове. Призоваваме международната общност и международните групи, както и всички свободни хора от целия свят да се намесят и да спрат бъдещи кръвопролития и да предотвратят нова Сирия в Арабския свят" се посочва в изявление на Партията на свободата и справедливостта, политическо крило на „Мюсюлмански братя".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай