Челябинският метеорит би атома от Хирошима

Челябинският метеорит би атома от Хирошима | StandartNews.com

Мощността на взрива, избухнал при навлизането в атмосферата на метеорита над руската Челябинска област, е била от 300 до 500 килотона, сочи оценката на НАСА. Това е около 20 пъти повече от мощността на атомната бомба, хвърлена над Хирошима, предаде ИТАР-ТАСС.

Небесното тяло с диаметър 15 м и маса около 7000 тона е навлязло в атмосферата на Земята със скорост минимум 64 000 км/ч, смятат в американската космическа агенция, и се е взривило на височина от 19 до 24 км. Данните донякъде се различават от тези на Руската академия на науките. Според руските специалисти метеоритът е влязъл в атмосферата с 54 000 км/ч и е избухнал на 30-50 км височина.

Представителят на отдела на НАСА за изследване на метеорни тела Бил Кук е заявил за ИТАР-ТАСС, че падналият на територията на Русия обект се е откъснал от разположения между Марс и Юпитер пояс на астероидите.

Той подчертал, че откриването предварително на подобно космическо тяло е изключително трудно - за тази цел земните телескопи трябва да бъдат насочени в нужната посока в точно определено време.

НАСА възприема сериозно заплахата от сблъсък на Земята с други космически тела и ежегодно харчи за наблюдение на обекти в околоземното пространство 20 млн. долара, докато преди няколко години заделените за тази програма средства били едва 4 млн. долара, добавил той.

Междувременно от министерството на извънредните ситуации на Русия съобщиха, че вчера шестима водолази ще започнат да търсят отломки в езерото Чабаркул, където падна метеоритът. До вчера следобед министерството не съобщи за намерени каквито и да било останки.

Взривът на метеорита над Челябинск е най-мощният за последните 100 г.

Мощността на взрива в петък при навлизане в плътните слоеве на атмосферата на метеорита е била близо 300 килотона в тротилов еквивалент. Това е най-силният взрив от всички регистрирани досега след Тунгуския феномен. Това е оценката на директора на Центъра за изучаване на планетите при университета на Западно Онтарио Питър Браун. Тунгуският метеорит в плътните слоеве на атмосферата през юни 1908 г. над Сибир в района на река Тунгуска е била около 40-50 мегатона.

Щетите възлизат на 1 млрд. рубли

Сумата, на която възлизат щетите от метеоритния дъжд в Челябинск, може да възлезе на 1 млрд. рубли, съобщиха агенциите.

От падането на отломки от метеорита в руската Челябинска област са пострадали около 3000 сгради, уточни Интерфакс.

"В резултат на извънредната ситуация в населените райони в Челябинска област са пострадали 2962 сгради и съоръжения, като сред тях има 34 здравни заведения, 11 социални институции, 361 училища и предучилищни заведения", съобщи руското министерство на извънредните ситуации.

40 души остават в болница

Министерството на здравеопазването в руската Челябинска област актуализира данните за пострадалите, които остават на лечение в болница след падналия над планината Урал метеорит. Хоспитализирани са 40 души, сред които три деца, съобщи РИА новости.

По-рано беше съобщено, че на стационарно лечение са 15 души, от които три са деца.

Метеоритът падна в петък, като метеоритният дъжд заля жителите на Тюменска, Курганска и Свердловска област, също и северната територия на Казахстан. Основно пораженията бяха обаче в Челябинска област, където много от сградите бяха с разбити стъкла. Пострадаха хиляди души, от които 52 бяха настанени в болница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай