Бунтът в Египет удари туризма

Сблъсъците в страната продължават, "Мюсюлмански братя" и армията не отстъпват

Бунтът в Египет удари туризма | StandartNews.com

Кайро. Кървавите сблъсъци и извънредното положение в Египет през последните дни се отразиха и върху туристическата индустрия и посетителите в страната, след като множество туристичеки обекти бяха затворени, предаде РИА "Новости". Напрежението в страната след разтурването на лагерите на поддръжниците на Мохамед Морси продължи и вчера, когато стана ясно, че броят на жертвите надхвърля 500, а ранените - над 3000.

Пирамидите в Гиза, в покрайнините на Кайро, където обикновено има тълпи от туристи, бяха пусти и затворени за посетители. Не работеха също Каирският музей и музеят в Александрия. Спрени бяха временно и екскурзиите от морските курорти до Кайро, Гиза и други размирни места.

Ситуацията в курортите, където се намират повечето туристи, е сравнително спокойна, уверяват туристическите агенции. Курортът Шарм-ел-Шейх на Синайския полуостров е попаднал в зоната на комендантския час и няма опасности за посетителите. В Хургада, където също има десетки хиляди чужди туристи, е имало протести на ислямисти на централния площад, но те бързо са били разпръснати от силите за сигурност. Заради напрежението круизната компания Costa Cruises е отменила плаванията около Египет за идните 6 месеца. Затворена остана и Фондовата борса в Кайро.

Напрежението в Египет продължи и вчера с нови сблъсъци, ден след като стотици бяха убити при разформироването на лагери на ислямистите в Кайро. Вчера стотици поддръжници на "Мюсюлмански братя" щурмуваха и подпалиха правителствена сграда в Кайро. По-рано ислямистите бяха обещали, че ще свалят "военния преврат", но остават верни на мирните средства. Въпреки извънредното положение и вечерния час столицата остана неспокойна. Ислямистите планираха и шествия в Кайро и Александрия снощи. Вътрешният министър генерал Мохамед Ибрахим пък заяви, че няма да допусне повече седящи протести срещу отстраняването на Морси. Той обеща да възстанови равнището на сигурност от времето на президента Хосни Мубарак, който бе свален през 2011 година. Египетската армия, която ще има неограничени правомощия през следващия месец, обяви, че няма да допусне изпадането на страната в гражданска война, и обеща твърди и решителни мерки за възстановяване на реда и стабилността в цял Египет. Междувременно арестът на Морси бе удължен с още 30 дни. Той е обвинен в шпионаж и държавна измяна.

Вчера продължаваше броенето на жертвите от тежките сблъсъци между военни и ислямисти в сряда. По официална информация загиналите са 525, а ранените 3717. Сред жертвите са и 43 полицаи. Това обаче са само хората, минали през болниците, като се предполага, че има и множество други жертви и пострадали, които не са влезли в официалната статистика. Според ислямистите жертвите са над 2000. От "Мюсюлмански братя" съобщават, че 300 тела, които не са преброени в статистиката, се намират в джамията "Еман" в Кайро. Други са били отнесени в спортни зали.

Дания спира помощта за Египет

Ден след кървавото разрушаване на лагерите на поддръжниците на Мохамед Морси Дания обяви, че спира помощта за развитие към Египет. Действията на Копенхаген са в отговор на "кървавите събития" в сряда, предаде АФП.
Държавата е в директно сътрудничество по два проекта с египетското правителство и публичните институции. Помощта на Дания възлиза на около 30 млн. крони (4 млн. евро), но сега тя ще бъде спряна.

Междувременно САЩ реши да отмени съвместните военни учения с Египет "Брайт Стар", за да изрази протеста си срещу кръвопролитията в страната. Това бе обявено вчера в изявлението на президента Барак Обама. САЩ са в процес на обмисляне дали да спрат тяхната финансова помощ за Кайро.

Ел Барадей хвърли оставка

Временният вицепрезидент на Египет и носител на Нобеловата награда за мир Мохамед ел Барадей подаде оставка след кървавата разправа с привържениците на сваления държавен глава ислямист Мохамед Морски, предаде АФП.
"Стана ми трудно да продължа да заемам този пост и да поемам отговорност за решения, с които не съм съгласен," се казва в писмо на Ел Барадей до временния държавен глава Адли Мансур.
Нобеловият лауреат изрази съжаление по повод жертвите на кръвопролитието, "защото те можеше да бъдат избегнати".

Обама: Спрете насилието

Американският президент Барак Обама даде извънредно изявление от щата Масачузетс, където прекарва ваканцията си, за да заклейми насилието в Египет, съобщава Ройтерс.

"Съединените щати осъждат стъпките, които бяха предприети от временното правителство в Египет и силите за сигурност. Ние осъждаме насилието срещу цивилни. Подкрепяме универсалните права, които са ключови за човешкото достойнство, включително правото на мирен протест", заяви Обама по време на видеоконференция от вилата си в курорта "Мартас Винярд". Той увери, че САЩ не заемат страната на никоя партия или политическа фигура в Египет. Обама призова подкрепяното от египетската армия правителство да отмени извънредното положение в страната и да уважава правата на малцинствата.

Ердоган иска свикване на СС на ООН

Турският премиер Реджеп Ердоган призова Съвета за сигурност на ООН да проведе незабавно среща, за да обсъди положението в Египет. Той подчерта, че всички членове на Съвета трябва да дадат зелена светлина за провеждането на срещата. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу пък разговаря по телефона с държавния секретар на САЩ Джон Кери за ситуацията в Египет. Двамата споделили опасенията си от възможността за по-нататъшно изостряне на обстановката в страната.

Германия привика посланика на Кайро

Германия привика египетския посланик в Берлин във връзка с кръвопролитията в африканската държава. "По искане на външния министър Гидо Вестервеле изложихме пред посланика ясно позицията на правителството", заяви говорителят на външното министерство. Великобритания, Италия, Франция и други европейски страни също привикаха египетските посланици в столиците си.

Папата се помоли за жертвите

Папа Франциск се помоли за жертвите на кървавото насилие в Египет, както и за мир, диалог и помирение в страната. "За съжаление от Египет пристигат много болезнени новини. Искам да отправя молитвите си към жертвите, техните семейства, ранените и страдащите", заяви главата на Римокатолическата църква по време на молитвата "Ангелус" на централния площад в Кастел Гандолфо до Рим, където се намира лятната резиденция на папите. "Да се молим заедно за мира, диалога и помирението в тази скъпа земя", добави папата.

Египет затвори пункта с Газа

Египет затвори за неопределено време контролно-пропускателен пункт по границата си с Ивицата Газа. Стотици палестински работници преминават през пункта Рафа всеки ден. Решението бе обявено след установяването на извънредно положение и полицейски час в опит на египетските власти да овладеят безредиците, които избухнаха в различни части на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай