Бойни кораби на САЩ край Египет

Бойни кораби на САЩ край Египет | StandartNews.com

Ситуацията в Египет продължава да е взривоопасна след свалянето на президента Мохамед Морси, чиито поддръжници и противници планираха нови демонстрации вчера. Междувременно стана ясно, че САЩ са изпратили свои бойни кораби край Египет, а Държавният департамент призова да се спрат арестите на членове на "Мюсюлмански братя".

Става дума за амфибиен транспортен кораб и десантен амфибиен кораб, които патрулират в региона от май. САЩ често изпращат бойни кораби в близост до обхванати от смутове страни, в случай че се наложи защита или евакуация на американски граждани или участие в хуманитарни операции. Присъствието им не означава непременно, че САЩ се готвят да извършат военни действия, отбелязва Ройтерс. Междувременно обаче Вашингтон призова лидерите на Египет да спрат със своеволните арести на членовете на "Мюсюлмански братя", които подкрепят Мохамед Морси. "Работите срещу себе си", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Германското външно министерство призова всички страни в Египет да се въздържат от насилие, а властите да позволят международен достъп до задържания Морси. Вчера хиляди негови поддръжници се събираха в източната част на Кайро, за да искат неговото връщане на власт. Техните противници пък възнамеряваха да се съберат на площад "Тахрир", където да направят масов ифтар - традиционната вечеря след залез слънце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай