Бойко дарява Обама с маската на Терес

Бойко дарява Обама с маската на Терес  | StandartNews.com

Цветелина Стоянова, пратеник на БНР във Вашингтон, специално за "Стандарт"

Копие на маската на тракийския цар Терес подари премиерът Бойко Борисов на американския президент Барак Обама. От Белия дом му върнаха жеста с кристална статуетка орел - символ на Съединените американски щати. На поствката под нея е написано "За Бойко Борисов - министър-председател на България от Барак Обама, президент на САЩ". Oрелът олицетворява куража, свободата и величието на Америка. Изборазен е и в средата на президентския печат.

По протокол подаръците бяха разменени преди срещата на четири очи между Борисов и Обама, която е в 22 часа наше време в понеделник. 

Българската делегация, водена от премиера, пристигна ден по-рано във Вашингтон. Пред погледите на десетки туристи тя бе посрещната с 19 топовни салюта на церемония пред Националния мемориален парк в Арлингтън. Премиерът е придружаван от министрите Николай Младенов и Аню Ангелов, както и от вицепремиера Цветан Цветанов, който от няколко дни е в САЩ.

Преди срещата с Обама родната делегация е посетила една от атракциите в региона - огромния аквариум в Балтимор. Премиерът обаче е предпочел да си остане във Вашингтон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай