Бил де Блазио е новият кмет на Ню Йорк

Бил де Блазио е новият кмет на Ню Йорк | StandartNews.com

Ню Йорк. Либералният демократ Бил де Блазио е новоизбраният кмет на Ню Йорк, съобщиха американските медии. Той наследява на поста бизнесмена Майкъл Блумбърг, който управлява мегаполиса в продължение на 12 години. 

Де Блазио е първият демократ, спечелил местните избори от две десетилетия насам, припомнят местни издания. Той победи кандидата на републиканците Джо Лота с кампания, в която наблегна на икономическото неравенство в най-гъсто населения американски град. Победителят досега заемаше поста обществен защитник (омбудсман) и със социалните си призиви за промяна спечели доверието на нюйоркчани.

По време на кампанията си Бил де Блазио критикуваше милиардера Блумбърг за това, че управлява "два града" - лъскавият Манхатън, където стандартът на живот е сред най-високите в света, и много бедните крайни квартали. Сред предложените от него мерки са детски ясли, финансирани от увеличени данъци за богатите, както и спиране на закриването на общинските болници. 

Съпругата на новия кмет на Ню Йорк е афроамериканка и се чуват мнения, че този факт е повлиял на мултикултурното население на мегаполиса да изберат де Блазио.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай