Българка на крачка от експлозиите в Бостън

Българка на крачка от експлозиите в Бостън | StandartNews.com

Бостън. Милена Пенева, която е завършила висше образование в САЩ, работи в компания, чиито офиси са точно над мястото на единия взрив в Бостън, разказа самата тя по bTV. Час преди гърмежите тя била на улицата, след това се качила в офиса си.

Първият взрив избухнал няколко минути след това.

"Чуха се две експлозии, едната по-силна, друга по-слаба", разказа тя.

Милена и колегите й били евукаирани по най-бързия начин.

Друг наш сънародник се разминал по чудо от сигурна смърт. Една от бомбите избухнала на метри зад колата му, разказа пред БНТ Виолета Желязкова от Българския културен център в Бостън. Желязкова уточни, че й се обадили от консулството: "Разказаха ми за този българин. Участвал в маратона. След като финиширал, отишъл до колата, защото забравил нещо. Бомбата избухнала зад гърба му."

"Бяхме с приятели на 300 метра от мястото на взривовете, но не знаехме какво се случва. Питах един полицай, а той ми каза: Момиче, бягай обратно!", Това разказва българката Силвия, която живее в Бостън.

"Мислехме, че нещо супер малко е станало, тъй като чухме лек гръм", каза пред bTV Силвия и допълни, че по-късно е срещнала викащи и плачещи хора в паника. Приятелката й е била на 25-ата миля, когато избухнали бомбите и нямала телефон у себе си. Попитала полицията защо се стопира състезанието, а униформените й казали да тича в обратна посока.

„На този етап, доколкото имам информация, нямаме пострадали сънародници. Не знам дали за добро, или за лошо, но такова нещо не се бе случвало в Бостън. Наистина беше голям шок", заяви за „Здравей, България" певецът Орлин Горанов, който в момента е на турне в САЩ.

„Ако трябва да бъда искрен, бостънци и българите не са притеснени. Хората по някакъв начин са свикнали на такива ситуации, много бързо реагират в тях, бързо си помагат. Почти нямаше паника. Мисля, че до 1-2 дни спокойствието в Бостън ще бъде възстановено", допълни Орлин Горанов.

„Първият взрив не беше нещо особено. Хората просто се обърнаха и си помислиха, че е може би е някаква по-стара кола или оръдие, защото днес е празник на патриотите в Бостън и е като традиция да избухне оръдие на определен час. Никой не му даде такова голямо значение. Много бързо след това се чу вторият взрив, който вече наистина беше много силен, може би три или четири пъти по-силен от първия", разказа българинът Кристиан Русков, който живее в Бостън и е бил на маратона и в непосредствена близост до взривовете.

„Нямаше паника всички да бягат един върху друг, просто хората започнаха да вървят в противоположната на взрива посока", допълни българинът.

Според него моментът на избухване на взривовете е бил един от най-пиковите моменти на маратона.

Няма данни за пострадали български граждани в резултат на експлозиите в Бостън, съобщи Министерството на външните работи (МВнР) на фейсбук страницата си.

Българското посолство във Вашингтон и генералното консулство в Ню Йорк са в контакт с американските власти и организации на българите.

МВнР препоръчва на българите, пребиваващи в Бостън, стриктно да спазват указанията на местните власти.

Телефоните за връзка с генералното консулство са +1 212 935 4646 и +1 202 387 0174.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай