40 гласа спасиха властта в Украйна

Правителството на Украйна оцеля във вот на доверие, Азаров се извини за насилието

40 гласа спасиха властта в Украйна | StandartNews.com

Киев. Правителството на Украйна, където не спират масовите протести срещу отказа на властта да тръгне по пътя към ЕС, оцеля при вот на недоворие благодарение на 40 гласа. Парламентът на страната, Върховната Рада, отхвърли поискания от опозицията вот на недоверие за кабинета на премиера Микола Азаров, предаде Би Би Си.

Докато депутатите гласуваха, демонстрациите срещу президента Виктор Янукович и правителството продължаваха. Масовите протести бяха предизвикани от отказа в последния момент на Янукович да подпише споразумението за асоцииране с ЕС. За оставка на кабинета вчера гласуваха 186 депутати при 226 минимално необходими. В гласуването не участваха депутатите от управляващата "Партия на регионите" и от Комунистическата партия на Украйна. Въпреки това местната преса допуска, че Янукович може да жертва Азаров и да хвърли вината върху него. Преди да започне гласуването се появиха твърдения, че членовете на правителството няма да се появят в парламента, но те дойдоха в залата. Преди началото на гласуването премиерът Азаров се извини за действията на силите на реда в събота и каза, че ще направи "твърди изводи за случилото се", а в правителството ще бъдат извършени кадрови промени.

"От името на нашето правителство, бих искал да се извиня за действията на органите на реда на площад Независимост. Президентът и правителството дълбоко съжаляват за случилото се", заяви Азаров. Той призова за край на протестите, както и да се избегне повторение на Оранжевата революция от 2004 г. "Протягаме ръка към вас. Изгонете заговорниците, които се стремят към власт и които се опитват да повторят сценария от 2004 г.", каза Азаров. Завчера той предупреди, че вижда "всички признаци на преврат", както че и правителството е наясно с плановете да се превземе сградата на парламента. Неговото твърдение обаче беше оспорено от Вашингтон. Със сигурност не смятаме мирните демонстрации за опит за преврат, заяви говорител на Белия дом. Вчера около сградата на парламента се събраха отново няколко хиляди души, които прекараха нощта на централния площад в очакване на заседанието. "Партия на регионите" пък обяви началото на контрапротест. След като разбраха, че парламентът не е приел предложението за гласуване на недоверие на правителството, събралите се пред сградата на Върховната рада хиляди антиправителствени демонстранти започнаха да викат "Срам" и "Революция". Водачите на опозицията настояха за оставка на правителството. Лидерът на партия УДАР Виталий Кличко поиска пълна смяна на властта. Подобно искане отправиха също така Арсений Яценюк от партия "Баткившчина" и водачът на националистите от "Свобода" Олег Тягнибок. Лидерът на комунистите Петро Симоненко пък заяви, че бъдещето на Украйна трябва да бъде решено на референдум.

Белия дом: Няма преврат, спазвайте правата

Белият дом не смята масовите протести в Украйна за опит за преврат и предупреди властите в страната да уважават правата на демонстрантите. Това заяви говорителят на президентската администрация на САЩ Джей Карни. Изявлението му бе по повод думите на украинския премиер Микола Азаров, който определи проевропейските демонстрации в Киев като опит за държавен преврат.

"Определено не смятаме мирните демонстрации за опит за преврат", посочи Карни на пресконференция. Той окачестви действията на полицията за разпръскването на протестите в събота като неприемливи, но добави, че като цяло отговорът на полицията е сдържан оттогава. "Разпространяват се множество тревожни информации, че журналисти и представители на медиите са били нападани от силите за сигурност. Предупреждаваме лидерите на Украйна да уважават правата на хората и свободата на изразяване и събиране", каза още Карни. "Те са фундаментални за здравата демокрация и уважаването на универсални ценности, от които партньорството между Украйна и САЩ зависи", допълни Карни.

Гривната се обезценява

Масовите протести срещу президента Виктор Янукович нанесоха удар на финансовите пазари в Украйна, като увеличиха риска от валутна криза на фона на намерението на държавния глава да запази поста си до изборите в началото на 2015 г., пише CNBC. В понеделник водещият борсов индекс в страната PFTS затвори при 299,51 пункта, като от 25 ноември, когато бележи почти 2-месечен връх, е изгубил 2,85% от стойността си. Разходите по застраховането на украинския дълг скочиха, а валутните брокери очакват обезценяване на украинската гривна, след като в неделя над 350 хил. души излязоха по улиците на Киев на протест срещу решението на Янукович да обърне гръб на ЕС.
Икономистът в Morgan Stanley Якоб Нел изчислява, че Украйна трябва да си осигури външно финансиране в размер на 18 млрд. долара, за да може Янукович да издържи до изборите през 2015 г. Експертът смята, че поне до края на 2014 г. рискът от финансова нестабилност няма да се изостри. Без нови пари обаче валутните резерви могат да паднат под критичното ниво, изискуемо за покритие на вноса, което е 2 месеца.

Путин не вижда революция, а погром

Руският президент Владимир Путин определи безредиците в Киев като опит на опозицията да разклати легитимната власт с добре подготвени отвън акции. Пред журналисти той коментира, че това е по-скоро погром, отколкото революция. По неговите думи антиправителствените протести били адресирани към президентската кампания през март 2015 г. Путин допълни, че по всичко изглеждало, че протестиращите са "много добре подготвени и обучени войнстващи групи". Подобна теза Москва поддържа още от времето на Оранжевата революция от 2004 г. по отношение на протестите на опозицията.

Опозицията или не контролира случващото се, или е параван за екстремистки действия, добави още Путин в Армения, където е на посещение. Там той каза, че "Русия никога не се е канила да напуска Кавказ, а напротив, смята да укрепи позициите си там".

В Ереван го посрещнаха около 500 протестиращи срещу присъединяването на страната към Митническия съюз Русия-Беларус-Украйна. Те носеха плакати "Путин, върви си у дома" и "Не на СССР". Русия и Армения подписаха споразумение за отмяна на износните мита за руски газ, петролни продукти и необработени диаманти. Според Путин цената на газа за Армения ще възлезе на 189 долара за хиляда куб. м. За сравнение Украйна получава гориво от Русия с всички намаления с 400 долара по-скъпо за същия обем.

Франция покани Кличко на разговор

Франция покани украинския опозиционен лидер Виталий Кличко на разговори в Париж относно бунтовете в страната срещу спирането на преговорите за асоцииране с ЕС, съобщава Ройтерс.

Поканата е от френския външен министър Лоран Фабиюс. Той посочи, че е изпратил на Кличко съобщение, в което му казва, че е готов да се срещне с него в Париж. Фабиюс уточнява, че френският президент Франсоа Оланд е разговарял с колегата си Виктор Янукович във Вилнюс.

"Не е наша работа да се намесваме във вътрешните работи, но онзи ден разговаряхме с Янукович и изглежда нормално да се срещнем и с г-н Кличко, тъй като г-жа Тимошенко е в затвора", обясни Фабиюс. Френският министър също е на мнение, че случващото се в Украйна не е държавен преврат. "Не е преврат, не съм видял военна намеса. Условията за преврат не са налице", посочи той.

Киев прати делегация в Брюксел

Президентът на Украйна Виктор Янукович и ръководителят на Европейската комисия Жозе Барозу са се договорили да организират визита на украинска делегация за обсъждане на детайлите около евентуалното споразумение за асоцииране с ЕС, съобщи Еврокомисията.

"Президентът на Украйна поиска ЕК да приеме делегация на страната, за да бъдат обсъдени някои аспекти от споразумението за асоцииране и зоната за свободна търговия. Председателят на ЕК потвърди готовността на Еврокомисията да приеме такава делегация на подходящо равнище", се посочва в съобщението. Барозу обаче подчертал, че ЕК е готова да обсъжда детайли, свързани с инициираните вече споразумения, но не е готова да започва каквито и да е нови преговори"

И грузински политици на протеста

Делегация от партията на бившия грузински президент Михаил Саакашвили "Единно национално движение" е заминала за Киев, за да подкрепи проевропейските протести. "Украйна е важна за Грузия по много причини - търговско-икономически, културно-образователни, политически.", обясни един от лидерите на партията - Гиорги Барамидзе. Той допълни, че делегацията няма да се меси в политическите процеси в Украйна, но иска да застане редом до украинския народ.

Евродепутати подкрепят с плакати

В знак на солидарност с Украйна в Европейския парламент бе организирана фотосесия с плакати, предаде РИА "Новости", позовавайки се на съобщение от организаторите на акцията. Инициативата дойде от полският евродепутат Яцек-Сариуш Волски. На събитието всички желаещи са имали възможността да се снимат с плакат с надпис "Солидарност с Украйна" на украински и английски. Акцията в подкрепа на борбата за европейско бъдеще на бившата съветска република продължи около час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай