Жириновски и сина му в черния списък на Европа (ОБЗОР)

Жириновски и сина му в черния списък на Европа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Брюксел удари банки, нефтени гиганти и военната индустрия на Москва

Новите санкции срещу Русия, одобрени от страните членки на ЕС, бе публикуван в официалния вестник на съюза и влязоха в сила незабавно. Заради ролята на Москва в украинската криза са наказани цели сектори от руската икономика, няколко банки и фирми, както и 24 физически лица, сред които високопоставени членове на парламента и влиятелни приближени на президента Владимир Путин в администрацията.

За пръв път сред хората, на които се замразяват активи и се забранява да влизат в ЕС, е националистът Владимир Жириновски, който като лидер на Либерал-демократическата партия на Русия и е член на парламентарната комисия по отбрана. Наказан е и синът му Игор Лебедев, който е зам.-председател на Държавната Дума, долната камара на парламента. Имената, които този път правят впечатление, са тези на ген. Алексей Наумец, командващ 76-а въздушно-десантна дивизия на руската армия, за която имаше множество съобщения, че е изгубила десетки свои военни в Източна Украйна, както и на Сергей Чемезов. Той е председател на държавната корпорация "Ростех" и смятан за един от най-влиятелните шефове на модернизацията на армията, спецслужбите и икономиката. Сред останалите физически лица са премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко, военният му министър, шефът на Донбаската народна милиция, Геннади Ципкалов (премиер на т.нар. Луганска народна република), Юрий Воробьов (зам.-председател на Съвета на федерацията на Русия).
Санкционирани сред компаниите и банките са "Роснефт", "Транснефт", "Газпромнефт", "Сбербанк", ВТБ, "Газпромбанк", ВЕБ, "Росселхозбанк", "Оборонпром", "Уралвагонзавод" и ОАК (Обединената авиостроителна корпорация), заводите на концерна "Калашников".

Със санкциите се забранява пряката или непряката продажба, доставка, прехвърляне или износ на стоки и технологии с двойна употреба, независимо дали те са с произход от ЕС, на физически или юридически лица, образувания или органи в Русия, включени в ограничителния списък. Също така се забранява прякото или непрякото отпускане на нови заеми или участието в споразумение за отпускане на нови заеми с падеж над 30 дни на всички юридическа лица, образувания или органи, включени в списъка. Уточнява се, че новите мерки се отнасят общо до замразяването на финансови средства и икономически ресурси на хора, отговорни за активна подкрепа, действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета, стабилността, сигурността или независимостта на Украйна, или хора, които възпрепятстват работата на международните организации в страната. Санкционирани са също физически и юридически лица, образувания или органи, които подкрепят материално или финансово действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна или осъществяват сделки със сепаратистките групировки в украинския регион Донбас.

Обама: И САЩ прилагат още ограничения

Днес се присъединяваме към Европейския съюз, като обявяваме, че ще увеличим съвместните санкции срещу Русия в отговор на нейните противозаконни действия в Украйна. Това заяви президентът на САЩ, Барак Обама, по повод обявяването на новите европейски санкции срещу Кремъл, съобщиха от американското посолство в София. "Още в самото начало на кризата подчертах, че се стремим към договарянето на политическо решение, която ще уважава суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Заедно със страните от Г-7 и с европейските ни и останалите ни партньори дадохме ясно да се разбере, че сме готови да наложим допълнителни санкции срещу Русия", посочи Обама. По думите му "ние прилагаме тези нови мерки с оглед продължаващите действията на Русия за дестабилизация на Украйна през последния месец, в това число посредством присъствието на тежко въоръжени руски военни части на територията на Източна Украйна".

"Наблюдаваме внимателно развитието на събитията след обявяването на примирие и договорките от Минск, но все още не сме видели убедителни доказателства, че Русия е прекратила своите опити да дестабилизира Украйна", подчерта US президентът.

Той изтъкна, че САЩ ще задълбочат и разширят санкциите срещу финансовия, енергийния и военен сектор на Русия. "Тези мерки ще увеличат политическата изолация на Русия, както и икономическата цена за Русия, най-вече в сектори от значение за президента Путин и неговото обкръжение", каза Обама, чиято администрация трябваше да даде подробности за мерките.

"Както казах миналата седмица, ако Русия изпълни изцяло своите обещания, тези санкции може да бъдат отменени. Ако вместо това Русия продължи своите агресивни действия в нарушение на международното право, цената за тези действия ще продължи да нараства", зарече се американският държавен глава.

Лавров обеща спокойна и адекватна реакция

Москва ще реагира спокойно и адекватно на новите санкции на ЕС. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю, дадено на срещата в Душанбе на лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество. "Преди всички ще изходим от нуждата да защитим нашите интереси", добави той. Решението на ЕС да въведе нови санкции срещу Русия е равносилно на подкопаване на започналия в Украйна мирен процес, подчерта още дипломат номер едно на Русия. "Позицията ни произтича от това, че приемането на подобни решения в такъв момент - когато мирният процес придобива устойчивост, е стъпка по пътя на подронване на този процес", сподели Лавров.

Както се знае, Москва готви ответни санкции срещу Европейския съюз. Според в. "Файненшъл Таймс" Русия смята да ограничи вноса на западни автомобили и на дрехи.

И Австрия се оплака от намалени доставки на газ

Австрия стана третата страна за едно денонощие, която се оплака от намаляване на доставките на руски газ, съобщава ДПА.
В четвъртък вечерта бе съобщено, че подаваните към страната количества са спаднали с 15 %. Това стана часове, след като Полша се оплака, че доставките са намалели наполовина, а Словакия отчете спад от 10 %.

Не е ясно дали причината за спада е политическа или техническа, посочва ДПА. Случаят обаче даде повод Русия да бъде обвинена в натиск над европейските партньори и намерение Киев да бъде лишен от единствените в момента количества газ, които получава. От "Газпром" отричат да са намалили доставките и обясниха, че става въпрос не за фиксираните в договорите количества, а за принципната възможност обемите на заявките да могат да се увеличават, с което обаче "Газпром" не била длъжна да се съобразява, пише "Комерсант". Обяснението на говорителя на "Газпром" Сергей Куприянов е, че компанията в момента нагнетява суровина в руските подземни хранилища.

Заради намаления обем през последните дни временно бяха спрени реверсивните доставки на газ от Полша към Киев. Вчера обаче бе съобщено, че те са възобновени. Говорителката на полската "Газ систъм" Малгожата Полковская съобщи, че "актуалната ситуация в системата позволява да се подава газ през пункта Хермановице към Украйна според поръчката на клиента".

Борсите нагоре, златото поевтиня

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се понижи до 95.35 долара за барел в четвъртък, а в петък цената на златото падна до рекорден от седем месеца и половина минимум на фона да укрепването на долара и намаляване на напрежението в Украйна. Спад бележи и цената на среброто, а основните индекси на водещите европейски фондови борси с повишиха при старта на петъчната търговия. Златото се търгуваше за 1236.44 долара за тройунция при цена от 1240.49 долара при затварянето на търговията в четвъртък. От началото на седмицата скъпоценният метал е поевтинял с 2,5 %. Цената на среброто постигна 14-месечен минимум с 18.54 долара за унция спрямо 18.64 долара в четвъртък. Спад има и при платината и паладия. Водещият индекс във Франкфурт DAX прибави 0.11 на сто. В Париж САС 40 се покачи с 8,78 пункта или 0.20 на сто. FTSE-100 на Лондонската борса нарасна най-много - с 14.73 пункта или 0.22 %.

Порошенко се зарича да върне Крим

Президентът на Украйна Петро Порошенко обеща полуостров Крим, анексиран от Русия през март, да се върне обратно в Украйна, предаде АФП. На международна конференция в Киев украинският лидер заяви: "Крим ще се върне при нас. И не е нужно това да става с военни средства". Порошенко определи загубата на украинския полуостров като "значим проблем за Украйна". На конференцията Порошенко освен това изрази надежда, че неговата страна ще получи специален статут към НАТО и че това ще стане по време на визитата му в САЩ идната седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай