Влиза в сила първият пакет санкции на САЩ срещу Русия заради случая "Скрипал"

Снимка: ru.tsn.ua

Влиза в сила първият пакет санкции на САЩ срещу Русия заради случая "Скрипал"  | StandartNews.com

Правителството на САЩ въвежда днес в сила санкции срещу Русия заради нападението с нервнопаралитичния агент "Новичок" срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, предаде ТАСС. Според Държавния департамент Москва е нарушила американския закон за контрол над химическите и биологични оръжия и забраната за използването им за военни цели от 1991 година.

Първият кръг от санкциите обхваща забрана за доставки в Русия на стоки с двойно предназначение, износ на "чувствителни" стоки и технологии, свързани с националната сигурност на САЩ, както и износа на електроника, компоненти и технологии за нефто-газовия отрасъл.

Предвижда се след 3 месеца в сила да влязат и по-тежки мерки. Вторият кръг санкции включва понижаване на равнището на дипломатическите връзки или дори пълното им прекратяване, на практика пълна забрана за износ на всякакви американски стоки за Русия с изключение на храни, както и за внос в САЩ на руски стоки, включително петрол и петролни продукти. Също така е възможно на самолети на компании, контролирани от руското правителство, да не бъде разрешено да кацат в САЩ, както и Вашингтон да блокира кредити на Москва по линия на международни финансови организации.

Вчера руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви, че новите санкции на САЩ срещу Русия за предполагаеми хакерски атаки и незаконна доставка на петрол за Северна Корея са безпочвени и че Москва ще предприеме ответни мерки. В изявление в сайта на министерството Рябков също така казва, че санкциите са въведени под фалшив предлог.

По-рано вчера САЩ наложиха санкции на двама руснаци, руска фирма и словашка фирма за действия, които според Вашингтон са помогнали на друга руска компания да избегне санкции за злонамерена кибердейност. САЩ също обявиха санкции срещу две руски товарни фирми и шест кораба, които според тях са замесени в прехвърляне на петрол на севернокорейски кораби в открито море в нарушение на резолюции на ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай