Възход и падение на руските милиардери

Възход и падение на руските милиардери | StandartNews.com

102-ма са руските милиардери в класацията на Forbes за 2018 г., като броят им надхвърля 100 за първи път от 2014 г. Общият размер на състоянието им се оценява на $410,8 млрд., като за година ръстът е 6% /плюс $24,5 млрд/.

Средното състояние на руския милиардер в списъка на Forbes обаче практически не се е променило и остава $4,03 млрд. Стойността на публичните активи на бизнесмените се изчислява на базата на котировките на акциите и валутните курсове към 9 февруари 2018 г.

Девет руснаци влизат в топ 100 на най-богатите хора на планетата. В сравнение с предишната година, седмина са
увеличили състоянието си, но нито един не се е изкачил на по-висока позиция.

1. На най-предна позиция е Владимир Лисин /на снимката/, който заема 57-мо място. Състоянието на председателя на Съвета на директорите на "Новолипецки металургичен комбинат" /НЛМК/ се оценява на 19,1 млрд. долара - с 3 млрд. повече от 2017 г. Лисин влиза в класацията на Forbes за първи път през 2004 г., когато неговото богатство е било $3,8 млрд. Олигархът е направил своето състояние в стоманодобивния и транспортния бизнес. Освен шеф на НЛМК, той е собственик на корпорацията UCL, както и и ръководител на надзорния съвет на медииния холдинг "Румедиа".

2. Втори по богатство в Русия е основният акционер на "Северсталь" Алексей Мордашов /18,7 млрд., 60-та позиция/. Той се мести от 51-во на 60-то място, но увеличава капитала си с 1,2 млрд. долара.
Ocвен "Северсталь", Мордашов притежава златодобивна компания и туристически фирми.

3. Номер 3 е Леонид Михелсон ($18 млрд, 64-то място). Собственикът на най-голямата частна газова компания в Русия „Новатек" /„Новатэк"/ заема 64-та позиция, като за година състоянието му се е стопило с 400 млн. долара.
През миналата година Леонид Михелсон е бил най-богатият руснак с оценка на състоянието от $18,4 млрд. Михелсон беше лидер сред руснаците и през 2016 г.
Леонид Михелсон си е изградил връзки в газовия сектор благодарение на баща си Виктор Михелсон, който в миналото е бил главен строител на газопроводите в СССР. За разлика от много руски олигарси, Михелсон не само изнася суровина, но и продава преработени продукти.

4. Шефът на "Лукойл" Вагит Алекперов е 78-и. Той е загубил 4 позици, но състоянието му се е увеличило с 1,9 млрд. долара, до $16,4 млрд.
Алекперов се изкачва до върха на финансовия просперитет от дъното на петролния сектор - започва като обикновен водопроводчик, за да се издигне до президент на втората по големина нефтена компания в Русия.

5. Богатството на Генадий Тимченко не се е променило - то остава 16 млрд. долара, макар че позицията му се премества от 59-та на 82-ра по богатство.
Тимченко е мажоритарен акционер в „Стройтрансгаз" - компания, която се очакваше да бъде избрана за изпълнител на българската част на газопровода "Южен поток" през 2014 г. По същото време той, заедно с още 15 руски бизнесмени, влезе в черен списък на САЩ, а по-късно срещу него започна и разследване за пране на пари в Щатите.

6. На 83-то място е Владимир Потанин /$15,9 млрд./. Той е президент и притежател на пакет от акции в минно-металургичната компания "Норилски никел", президент на управляващата компания „Интеррос", акционер в Росбанк, в групата „ПрофЭстейт", холдинга „Проф-медиа" и компанията „Роза Хутор". През 2015 г. Потанин е бил най-богатият руснак.

7. 88-и е основният акционер на "Еврохим" Андрей Мелниченко /$15,5 млрд./.
Роденият през 1972 г. предприемач притежава мажоритарния пакет акции в производителя на торове "Еврохим", в най-големия производител на въглища в Русия SUEK (Siberian Coal Energy Company) и в енергийната компния SGK.
Мелниченко е навлязъл в бизнеса в началото на 90-те години с верига от чейндж бюра. После става един от основателите на MDM Bank в Русия.

8. Михаил Фридман - създател на консорциума "Алфа груп", включващ банка, нефтена компания, мобилен оператор и др., е на 93-то място с $15,1 млрд.
През 2017 г. стана ясно, че е инвестирал за една година над 5 млрд. долара в чуждестранни компании. Тази сума е рекордна за руски бизнесмен. Фридман е най-голям акционер в инвестиционния холдинг LetterOnе, регистриран в Люксембург. За последната година групата му е провела две големи сделки. Първата е на стойност 2.3 млрд. долара - за покупката на английската верига за здравословни храни Holland & Barrett, а втората представлява инвестиция в размер на 3 млрд. долара във фонда на Pamplona Capital Management, която закупи медицинската компания Parexel и един от лидерите на пазара на хлебопекарската индустрия в САЩ BakeMark. Сред по-ранните му мащабни инвестиции беше вложението от 200 млн. долара в транспортната услуга Uber през 2016 г.

9. Съоснователят на конгломерата Renova Group - Виктор Векселберг, е 99-и с $14,4 млрд.
Казват, че първата си златна рубла Векселберг е направил чрез събиране и пречистване на медни отпадъци. След това се оказало, че той притежава и организационни умения. Към богатството го изстрелват две златни жили. Първата е суровият петрол, който се добива на вътрешни "съветски" цени, но след преработката се продава в чужбина три пъти по-скъпо. Вторият голям удар на Векселберг е с алуминия, когато приватизира комбината в Иркутск. Така стига до създаването на бизнес империите TNK и «СУАЛа».
През февруари 2005 г. дотогава неизвестният за повечето хора руски олигарх сензационно откупи за 100 млн. долара 10 от прословутите великденски яйца от колекцията на Фаберже и ги върна в родината им. Векселберг заяви, че направил този "патриотичен жест", за да може руснаците да се наслаждават на яйцата по време на изложби. Това му изкара прякора "Властелин на яйцата".

10. Първата стотица на милиардерите е напуснал основателят на USM Holdings Алишер Усманов - за година състоянието му е намаляло от 15,2 млрд. до 12,5 млрд. долара и той се мести от 66-то на 118-то място в класацията.
Основателят на конгломерата USM Holdings и съсобственик на английския футболен клуб "Арсенал" се раздели с 25 на сто от богатството си от началото на конфликта между Русия и Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай