Валутата на Евразийския съюз ще се казва „алтън"

Президентите на първите бъдещи членки на Евразийския икономически съюз Казахстан, Русия и Беларус - Нурсултан Назърбаев, Владимир Путин и Александър Лукашенко (от ляво надясно)

Валутата на Евразийския съюз ще се казва „алтън" | StandartNews.com

Следващият месец ще бъде подписан договорът за Евразийския икономически съюз, с който ще бъде създадена и наднационална централна банка

Москва. През 2025 г. в Русия, Казахстан и Беларус ще бъде въведена единна валута, която ще се нарича „алтън". Това твърди „Московский Комсомолец", като се позовава на собствени източници. Според информацията названието на валутата е одобрено от ръководството и на трите държави.

Дотогава към митническия съюз, който засега само неформално е наричан „евразийски", може да се присъединят още Киргизстан, Таджикистан и Армения.

Алтън е староруска монета, равняваща се на три копейки. Цар Петър І я отменя заедно с другите съществуващи валутни единици и въвежда рублата и копейката.

Наднационалната Евразийска централна банка пък ще се намира в южната столица на Казахстан – Алмати. Първоначално тя е ще под формата по-скоро на консултативен съвет от шефовете на централните банки на държавите. Алтънът трябва да бъде въведен не по-късно от 2025 г. Първоначално той ще бъде безналична валута, две – три години по-късно ще бъде пуснат и в обращение паралелно с националните валути, а след още две – три години ще остане единствено разплащателно средство.

Въвеждането на икономически санкции срещу Русия заради анексията на Крим обаче може да ускори този процес до следващите 3 до 5 години, пише още „Московский Комсомолец".

През май 2014 г. президентите на Русия, Казахстан и Беларус ще подпишат договор за създаването на Евразийски икономически съюз през 2015 г. В проекта му обаче още няма окончателен вариант за Евразийската централна банка и единната валута, тъй като беларуският президент Александър Лукашенко имал задръжки по текстовете.

С течение на времето е възможно Евразийският икономически съюз да еволюира и до политическо и военно обединение като своеобразен отговор на Европейския съюз и НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай