ТЕНДЕНЦИЯ: Защо милиардите се връщат в Русия

ТЕНДЕНЦИЯ: Защо милиардите се връщат в Русия | StandartNews.com

В скоро време президентът на Русия Владимир Путин ще одобри закон за амнистия на капитали. Това е още един аргумент за собствениците на недекларирани активи да върнат парите от чуждестванни юрискикции в Русия. Междувременно парични потоци вече се завръщат у дома, при това в рекордни обеми. Защо новият етап на амнистията ще стане по-успешен от предишния, пише РИА Новости.

Амнистията на капитали в Русия започва да действа на 1 март 2018 г. и ще продължи до 28 февруари 2019 г. Законопроектът е подготвен и приет от Госдумата /руският парламент/ в първите дни на февруари. През миналата седмица документът бе одобрен и от Съвета на Федерацията.

"Законът почти не се отличава от предишния. Това е направено, за да не се съгласува още веднъж с FATF —специалната работна група за финансови действия за пране на пари. Там процедурата е много сложна и дълга", съобщи за Риа Новости членът на комитета на Госдумата по бюджет и данъци Михаил Щапов.

За последните 3 г. това е вторият опит на властите да създадат условия за връщането на капиталите. Първият етап на амнистията беше от 1 юли 2015 до 30 юни 2016 г. Тогава бяха подадени приблизително 7 000 данъчни декларации. Но реалната оценка е доста сложна, защото

анонимността беше едно от условията за амнистията

и до декларациите няма обществен достъп. Така обемът на върнатите средства е известен само на финансовото министерство и на данъчните. "Първият етап не повлия радикално на репатрацията на средства", коментира аналитикът от "Финам" Алексей Корнеев. "За съжаление държавата не можа да предложи значителни предимства на онези, които бяха готови да поемат риска да върнат изнесеното".

Според новия закон, възползващите се от втория етап на амнистията, ще получат възможност да декларират своите задгранични активи и сметки, като

няма да има наказания за нарушения на данъчното и валутното законодателство

Тези, които закрият бизнеса си зад граница и преведат парите в Русия, ще бъдат освободени от плащане на подоходен данък.

Принципният момент, отличаващ втория етап от първия е, че сега може да се декларират не само действащите, но и вече закритите сметки. Преди три години това не се предлагаше, а собствениците на средства рискуваха да попаднат под ударите на съда за нарушаване на валутното законодателство. Глобите достигаха до 75-100% от сумата на операцията.

Още една разлика - има възможност да се върнат парите с помощта на еврооблигации. Министерството на финансите планира да пусне евробондове за 3 млрд. евро през годината. И шефът на ведомството Антон Силуанов вече обеща да отдели особено внимание на руските инвеститори.

Процесът на връщането на капиталите, изнесени през различни години от страната, вече започна. От началото на тази година руските финансови учреждения отчитат рекордно високи обеми на постъпления на средства от чужбина.

Ръководителят на подразделението на "Сбербанк" Sberbank Private Banking - Евгения Тирюкова, съобщи, че в края на януари притокът е нарастнал 3 пъти в сравнение със същия период на 2017 г. По думите й, става въпрос за

стотици милиони долари, които клиенти на "Сбербанк" превеждат от Англия, Швейцария и Австрия

Управляващата компания "Алфа-капитал" също отчита ръст от 4 пъти в притока на средства на клиенти. За януари и първите дни на февруари от чуждестранните банки са постъпили над 11 млрд. рубли. "Това е абсолютен исторически рекорд", съобщи за РИА Новости директорът на компанията Ирина Кривошеева.

В увеличените обеми на репатрация на руския капитал е уверен и главният икономист на Евразийската банка за развитие Ярослав Лисоволик. "Външната конюктюра е благоприятна. Сериозно психологическо влияние върху инвеститорите оказва репресивната политика на САЩ. Страхът да намериш своята фамилия в черния списък на американското финансово министерство и в резултат - да се лишиш от цялото си състояние, ги принуждава да разнообразят пласирането на активи чрез прехвърляне на част от парите в руската юрисдикция. Амнистията е тежък, но все още недостатъчен аргумент за собствениците на капитали да се завърнат у дома. Необходими са нови инициативи за подобряване на инвестиционния климат. Можем да очакваме, че правителството ще вземе подходящо решение", коментира Лисоволик.

Рекордният приток на пари от чужбина директно се свързва с публикувания от финансовото министерство на САЩ т. нар. "кремълски доклад", в който фигурират имената на руски чиновници, ръководители на държавни компании и крупни бизнесмени. "Даже ако човек не е споменат в него, шефовете на задграничните банки

във всеки момент могат да направят ревизия на доходите за последните 20 години"

разсъждава управителят на "Алфа капитал" Ирина Кривошеева. "И ако у тях възникнат и най-малки съмнения, проблемите са гарантирани".

Междувременно напрежението се усилва. Главата на американското министерство на финансите Стивън Мнучин потвърди сериозността на намеренията на Белия дом. "Ние активно работим над новите санкции. Вие може да ги очаквате в близко бъдеще", заяви министърът на изслушване в Сената, посветено на бюджета.

Мнучин обеща на сенаторите да обсъди този въпрос с банкерите на закрита среща. Макар че е непонятно кого засяга секретната част на "кремълския списък" и какво точно заплашва руските бизнесмени. "Ако се изясни, че техните задгранични активи са заплашени да бъдат блокирани, връщането на капитали в Русия може да се увеличи рязко", обобщи аналитикът от "Финам" Алексей Коренев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай