Светът казва последно сбогом на Немцов

Светът казва последно сбогом на Немцов | StandartNews.com

Множество хора чакат на опашка, за да се поклонят пред тленните останки на Немцов

Близки, роднини и приятели на руския опозиционен лидер Борис Немцов си казаха последно сбогом с него на церемонията по прощаването с политика. Той беше убит през нощта срещу 28 февруари на метри от Кремъл.

Ковчегът с тялото на Немцов е изложен в зала в центъра „Сахаров", където са и членове на семейството на застреляния опозиционер, сред които и майка му и децата му.

От партията на Немцов ПАРНАС съобщиха, че руският президент Владимир Путин е изпратил венец. За да се прости с Немцов е отишъл вицепремиерът Аркадий Дворкович, пише Lenta.ru.

По-рано стана ясно, че на траурните мероприятия няма да присъстват президентът Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, както и представители на парламентарното ръководство.

След заупокойната церемония в центъра "Сахаров" Немцов ще бъде погребан следобед на Троекуровското гробище в Москва, посочва ДПА.

Единственият действащ чужд министър, който ще присъства на тези прояви, е литовският външен министър Линас Линкевичус. Очаква се германското правителство да е представено от специалния си представител за връзките с Русия Гернот Ерлер.

Богдан Борусевич, председател на полския Сенат, заяви от Варшава, че руските власти са му отказали входна виза за Русия. Бившата латвийска министърка на външните работи Сандра Калниете, която е европейски депутат, пък заяви, че гранична полиция не я е допуснала да влезе в Москва от московското летище Шереметиево в понеделник вечерта. Така парламентаристката е била принудена да прекара нощта на летището. Обяснено й било, че правото да влезе в Русия й е отказано на основание член 27, алинея 1 от руския наказателен кодекс. Калниете поискала да й разяснят какво точно гласи този текст, но никой не можал да й обясни, предаде Франс прес.

Говорителят на руското следствие Владимир Маркин заяви днес, че по всички версии за убийството на Немцов се водят следствени действия, разпитват се свидетели, иззети са веществени доказателства, прегледан е запис от охранителна камера, назначени са редица съдебни експертизи, сред които медицински, балистични и др., предаде ТАСС.

Свидетелката по случая, приятелката на Немцов, украинската манекенка Анна Дорицкая е получила разрешение от разследващите да напусне Русия и тя още вчера е пристигнала в Киев, каза адвокатът й Вадим Прохоров, който увери, че клиентката му е взела активно и доброволно участие в следствените дейности и е готова да оказва доброволно допълнително съдействие на разследването, предаде ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай