Руснаците обедняват

Руснаците обедняват  | StandartNews.com

Броят на руснаците с доходи под прага на бедността прехвърли 22 милиона души от началото на настоящата година, показват проучванията, съобщава БиТиВи.

През първите три месеца на настоящата година 22,9 милиона руснаци са попаднали в категорията на бедни хора. Миналата година по същото време в тази категория попадаха 19,8 милиона руснаци.

Русия има общо 143 милиона жители. Прагът на бедността за първите три месеца на настоящата година е бил 9662 рубли на месец (157 евро). Преди година по същото време е бил 7688 рубли на месец (125 евро).

Увеличаването на броя на руснаците с доходи под прага на бедността е от една страна директно последствие от инфлацията от началото на годината, от увеличението на цените отчасти заради краха на рублата в края на декември, от падането на цените на петрола и от украинската криза, а от друга страна е директно последствие от ембаргото, наложено от Русия върху хранителни и селскостопански продукти от страни, въвели санкции срещу страната.

Според статистическите данни увеличаването на цените е довело до намаляване на покупателната способност. Правителството индексира пенсиите като защитна мярка за възрастните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай