Руснаци инвестирали над 3 млрд. лв. в недвижими имоти в България

Снимка: БГНЕС архив

Руснаци инвестирали над 3 млрд. лв. в недвижими имоти в България | StandartNews.com

Инвестициите на Русия в недвижими имоти в България са над 3 млрд. долара. Това каза в предаването "Седмицата" по Дарик радио руския посланик Анатолий Макаров. Той заяви, че руските инвестиции в жилища в България заемат най-голям дял от пазара с 53 на сто.

Посланикът каза още, че Русия не вижда заплаха в лицето на България. Макаров не може да си обясни защо някои българи се чувстват заплашени от страната му заради руските имоти тук. По думите му този страх бил измислен от някого и той сигурно е "зад океана".

Според руския посланик властите във Великобритания са измислили случая "Скрипал", за да отклонят вниманието на обществото от трудностите около Брекзит. Русия предложи съвместно разследване на нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март 2018г. в английския град Солсбъри, но ни беше отказано, допълни Макаров. "Как ние ги обиждаме, не мога да разбера", коментира още руският посланик. Той попита и защо точно във Великобритания се е случило, а не във Франция например, намеквайки отново за измислен сценарий, който цели да разсее темата с проблемите при излизането на страната от ЕС.

Посланикът потвърди руския интерес към строителството на атомната електроцентрала до Белене. Той каза, че и Франция, и Китай имат интерес към проекта, а до 31 октомври енергийният министър Теменужка Петкова трябва да представи в парламента предложенията на инвеститорите. Попитан дали Русия ще иска да продава газ през хъб в България, където ще се конкурира с други държави, Макаров заяви, че въпросът е дали България ще иска да купува руски газ на договорената цена.

По думите на руския посланик президентът на САЩ Доналд Тръмп говори за зависимост на Германия от руския газ, защото иска европейците да купуват от Америка. Нейният газ обаче излизал по-скъп от руския, се разбра още от думите на Макаров.

Попитан за коментарите, че Русия е против смяната на името на Македония, което ще доведе до членството ѝ в НАТО, посланикът заяви - "ние не се намесваме, разбира се, че винаги ни обвиняват за това". Обясни, че Русия не харесва разширяването на границите на военния алианс, но няма право да казва кой да влиза в него и кой не. Допълни, че преди и страната му е искала да влезе в НАТО, но това ѝ е било отказано. "Искаме Черно море да е морето на приятелството и съгласието, и да няма самолети на други страни", допълни още посланика за достигането на НАТО до руските граници.

На въпроса докога в картите Крим ще се рисува като част от Украйна, Макаров заяви, че в страната му Крим вече се рисува като руски, защото въпросът е затворен и допълни, че "всеки може да си рисува, каквото иска". По думите му преди анексирнето на Крим руският език е бил потискан там и не се е приемало нищо руско, а хората са искали да живеят в Русия, което се показало на "нормален референдум в съответствие с международното право". Той допълни, че според някои страни после се е оказало, че допитването не било по правилата.

На 1 октомври, понеделник, се поставя началото на дните на Русия в България. Предвидени са много събития в София, Плевен и Варна, обясни посланикът. В страната ще дойде руска делегация, както и шахматистът Анатолий Карпов, националният отбор по волейбол, трупи от Болшой театър и др. Началото ще е в Софийската опера и балет.

По думите му двете държави имат добро ниво на взаимодействие, когато става дума за култура и не толкова добро ниво на парламентарна комуникация. Иначе посланикът навсякъде срещал много топло отношение към държавата, която представлява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай