Руски анализатори: БГ елитът ни предаде

Руски анализатори: БГ елитът ни предаде | StandartNews.com

Москва. "Смятана някога за най-близката до Русия по манталитет източноевропейска страна, България, напоследък заема учудваща позиция. София се присъедини към антируските санкции, а нейният президент си позволява открито русофобски изявления в западния печат". Това пише на сайта си руският Център за политически анализ.

Обикновените хора в България продължават да симпатизират на Русия, но заради надмощието на олигархическите кланове не могат политически да осъществят тези симпатии, обобщава центърът мнения на руски експерти.
Изданието ги цитира под заглавие "Как българският олигархически елит предаде Русия".

Сред специфичните черти на България е липсата на проруски сили в политическата система на страната - за разлика от Сърбия, посочва Максим Жаров от електронното издание "Лента".

Причината според него е, че "България е контролирана от олигархически кланове, ориентирани по-скоро към ЕС, получаване на европейски кредити и различни помощи".

"Българите имат все така добро отношение към Русия. Ние самите обаче трябва по-активно да присъстваме в тази страна, да задействаме технологиите на "меката сила", да влияем върху политическия живот" в България, добавя анализаторът.

"Някои български политици издигнаха навремето тезата, че България може да не бъде съюзник на Русия, но не бива да бъде враг на Русия. Днешното българско правителство и днешният български политически елит за жалост не спазват този принцип", смята политологът Борис Шмельов.

По думите на публициста Яков Шустов, който живее във Варна, българският народ обича руснаците по традиция и заради обичайната щедрост на руските туристи, се казва в материала. "Да, Русия има в България недоброжелатели в управляващите среди и сред една крайно малка група интелектуалци антисъветчици. Това недолюбване обаче е клиширано, подхранва го западната пропаганда от времето на студената война", изтъква Шустов.

"Като пример за позитивното отношение на българите към руснаците" той разказва, че подарил на свой български познат значка със символите на руската властова партия "Единна Русия" и сега този българин "я носи като орден". В България се продават и тениски с лика на Владимир Путин, отбелязва руският Център за политически анализ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай