Русия засилва ядрената си мощ

Русия засилва ядрената си мощ | StandartNews.com

Реториката между САЩ и Русия относно въоръжаването продължи за пореден ден вчера. Руският президент Владимир Путин обяви, че страната му ще добави над 40 нови междуконтинентални балистични ракети към ядрения си арсенал тази година. Той направи изявлението си на военнотехнически форум край Москва ден след като руски служители осъдиха американски план за разполагане на тежки въоръжения в Източна Европа като "най-агресивния акт" на САЩ от студената война. Руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов обвини НАТО, че предизвиква нова надпревара във въоръжаването.

"Повече от 40 нови междуконтинентални балистични ракети, способни да преодолеят дори най-усъвършенстваните в техническо отношение системи за противоракетна отбрана, ще бъдат добавени към ядрения арсенал тази година", каза Путин, цитиран от Ройтерс. Президентът каза още, че руската армия ще започне в близките месеци изпитания на нов радар с голям обсег за ранно предупреждение, ориентиран в западна посока.

Междувременно САЩ обявиха, че все още не са взели окончателно решение за разполагане на тежки оръжия в Източна Европа, но смятат да засилят присъствието на военната си авиация на континента. Военновъздушните сили на САЩ пък съобщиха, че възнамеряват да увеличат присъствието си в Европа заради нарастващото напрежение с Русия. САЩ обявиха през януари планове да разположат изтребители Ф-35 в британската военновъздушна база в Лейкънхийт от 2020 г. "Това е само началото. Ще има още такива разполагания", заяви американският министър на военновъздушните сили Дебора Лий Джеймс.

"Ведомости": Путин се готви за предсрочен вот

В Русия активно се обсъжда парламентарните избори, предвидени за декември 2016 г., да се изтеглят три месеца по-рано. Според колумниста на в. "Ведомости", икономиста Евгений Гонтмахер, истинската причина за подобен ход е заедно с тях да се произведат и предсрочни президентски избори, на които, естествено, да участва и Владимир Путин. Анализирайки какви би била изгодата на президента, авторът коментира: "Путин видимо се досеща, че социално-икономическата ситуация в страната ще се влошава още дълго време. Кой знае какви ще бъдат обществените настроения през пролетта на 2018 г.? Пропагандата си е пропаганда, но когато се увеличи бедността, то дори т.нар. мнозинство на Путин може набързо да се стопи като ланския сняг. А през есента на 2016 г. може да бъде преизбран с инерцията на високия си личен рейтинг". Освен това, според автора, Путин ще може да се избави и от правителството на Дмитрий Медведев, тъй като, съвсем закономерно, след парламентарни избори кабинетът подава оставка. На фона на тези спекулации националистическият лидер Владимир Жириновски обяви, че се кани отново да се кандидатира за президент. Но уточни, че кандидатурата му ще е за вота, който трябва да се състои през 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай