Русия заплашва със санкции ЕС

Русия заплашва със санкции ЕС | StandartNews.com

София. "Русия ще отговори на санкциите на ЕС", заяви пред Дарик посланикът на Русия в България Юрий Исаков.

По думите му санкциите като цяло са не само малко продуктивни, но и вредни, защото се връщат като бумеранг към тези, които ги инициират.

"Първо, не искам да кажа, че се радваме, когато ни налагат някакви санкции. Разбира се, това не е приятно. Но ние ще го преживеем. Второ, тези санкции ще ударят като бумеранг и по тези, които ги инициират - това е закон. Искам да припомня, че само обемът на търговията ни с ЕС миналата година наближи 500 млрд. долара. Навярно разбирате, че при такъв обем на икономическото взаимодействие и икономическите връзки не може да разсъждаваме в плоскостта на това колко болезнени ще бъдат тези санкции за една страна и да се надяваме, че негативният ефект за другата страна ще бъде нулев. В нашия свят, в който всичко зависи едно от друго, нищо безболезнено не може да произлезе от това. Първият, който хвърля бумеранг от санкции, трябва да си спомни, че този бумеранг ще се върне и може много болезнено да го удари", заяви дипломатът.

По думите му нямало фундаментални противоречия между Евразийския и Европейския съюз, "напротив – винаги сме поставяли въпроса за хармонизиране на интеграционните процеси от Ламанша до Тихия океан". Според Исаков нямало проблеми България да се присъедини към Евразийския съюз.

По повод нестихващото напрежение в Украйна, след падането на Виктор Янукович и присъединяването на Крим към Русия, посланикът заяви, че референдумът, иницииран от Москва е бил изстрадан в годините назад и случилото се съвсем не е въпрос на развитие в последните месеци.

"Различните части на Украйна имат различни предпочитания за бъдещето си развитие. Много е важно да се запази този крехък мир, който съществува в момента. За да се запази този мир, трябва някаква федерализация на Украйна. Каква точно - трябва да решат самите украинци. Тези прояви на недоволство в Източна Украйна са показателни, че не всичко е наред в държавата. Но въпросът не стои в такива екзотични плоскости като признаване на републики", добави Исаков.

Руският посланик коментира още, че след последните събития клаузите по газовия договор с Украйна се променят и повече не могат да се правят отстъпки към Киев.

"Договорът за доставки на газ беше нарушен едностранно. Не искам да гадая какво ще се случи по-нататък, но за съжаление имаме негативен опит, когато нашите партньори просто не плащат за доставяната продукция, за доставения газ", каза Исаков.

Според него на Русия ѝ остават съвсем малко възможности в тази ситуация – "да апелира към нашите партньори в Украйна - засега те игнорират нашите призиви или да апелира към нашите европейски партньори, защото от Украйна зависи ще получат ли в пълен обем и в нужното време своя газ".

Дипломатът отрече твърденията, че руски самолети извършват извънредни полети край българското въздушно пространство заради наличието на американски военни кораби в Черно море.

"Нищо подобно не съм чул. Във всеки случай всички тези действия, които се осъществяват от военновъздушните сили на Руската федерация, те са в 100% и в пълно съответствие с всички международни задължения, които Русия изпълнява", подчерта руският посланик.

Според него изпращането на военни кораби в Черно море нарушава международното законодателство и по-точно – конвенцията от Монтрьо, която ограничава пребиваването на бойни кораби на нечерноморски страни в Черно море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай