Русия увеличава черноморския си флот с 80 кораба

Русия увеличава черноморския си флот с 80 кораба | StandartNews.com

Предстои и строежът на втора военноморска база в Черно море

Русия има намерение да добави към черноморския си флот нови 80 кораба до 2020 г., заяви вицеадмирал Александър Витко, цитиран от "Ройтерс". До 2016 г. пък ще бъде построена втора военноморска база в Черно море, край Новоросийск.

В разговор с руския президент Владимир Путин на посещение в Новоросийск, Витко заяви, че изграждането на втора база освен тази в анексирания "заради настъплението на НАТО в Украйна" Крим е необходимо.

"Осемдесет кораба и други плавателни съдове трябва да пристигнат в Новоросийск до 2020 г. Черноморският флот ще има общо 206 кораба", каза вицеадмиралът. "Кораби на НАТО имат постоянно присъствие в Черно море, а алиансът планира и да изгради флотска база на Черно море", допълни той.

НАТО традиционно провежда флотски учения в Черно море, особено след присъединяването на Крим от Русия. Пред "Ройтерс" източник от алианса коментира, че няма информация за планове за изграждане на нова база, но добави, че България разполага с флотска база, която би могла да приюти кораби на НАТО, като добави, че това биха могли да направят и Румъния и Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай