Русия спира вноса на коли и медицински изделия при нови санкции

Братушките скоро ще се наложи да се качат отново на "Лада"

Русия спира вноса на коли и медицински изделия при нови санкции | StandartNews.com

Москва. Русия е готова да забрани вноса на още стоки при продължаващи санкции от европейските страни и САЩ. Сред тях са автомобилната техника и медицинските изделия, пише в. "Ведомости", цитирайки двама представители на федералната администрация.

Два дни след като САЩ и ЕС въведоха секторните икономически санкции срещу Русия, правителството на Дмитрий Медведев е изпратило до президента Владимир Путин доклад, в който се излага обширен списък от възможни ответни мерки, пише изданието. Източниците на вестника уточняват, че засега правителството не е получило от президента нареждане да подготвя документите за въвеждането на новите руски санкции в отговор. 

Една от мерките в плана включва пълна или почти пълна забрана за внос на автомобили от страните, които санкционират руската икономика. Тя обаче няма да важи за предприятията, сглобяващи коли от чужди марки в Русия и според правителствените източници търсенето може да бъде покрито от вътрешното производство. Експерти от бранша обаче настояват, че трябва да се избегне забраната върху вноса на комплектуващи части и детайли, защото това ще засегне тежко руските автомобилни заводи, които сглобяват автомобили от части, произведени в други страни.

Друга възможна мярка, спомената от в. "РБК дейли", е ограничаването на вноса на медицински изделия. Тази сфера обаче е много деликатна и изисква допълнително обсъждане, подсигуряват се високопоставените правителствени служители. Информацията е, че в Русия се произвеждат салфетки, хирургическа и най-проста диагностична апаратура. "Всичко останало, включително високотехнологично оборудване, идва от внос. Ако на този внос бъдат наложени ограничения, то в Русия трябва просто да престанем да боледуваме", посочва пред "Ведомости" представителят на компанията SCA Евгений Махоротов.

Руснаците не се чувстват ощетени от спрения внос

92% от руските граждани твърдят, че санкциите по никакъв начин не са ги засегнали. Това става ясно от проучване, поръчано от в. "Комерсант". Едва 4% от запитаните посочват вложено материално състояние в резултат на повишени цени, замразени банкови сметки, отменени полети, изгубена работа в чужди компании. 30 процента смятат, че от санкциите в Русия има последствия, но половината от тях ги смятат за положителни, като посочват, че така ще се стимулира вътрешното производство. Проблемът, забелязван от останалото малцинство, е в това, че руската икономика не произвежда достатъчно или изобщо продуктите, чийто внос Кремъл забрани за една година, както и въздействие в дългосрочен план. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай