Русия си върна контрола над "Башнефт"

Русия си върна контрола над "Башнефт" | StandartNews.com

Русия получи одобрение от Арбитражния съд в Москва да си върне дела в петролна компания в Башкирия, която се контролира от арестувания милиардер Владимир Евтушенков, предаде Ройтерс.

Според решението на съда "Башнефт" е била продадена незаконно на местните власти в началото на века, след което те са ги продали на финансовата корпорация "Система" на Евтушенков чрез "неправилна приватизация".

Ако адвокатите на "Система" не обжалват, след един месец 86.7% от "Башнефт" трябва да станат федерална собственост и предадени на "Росимущество".

"Башнефт" е шестият по големина производител на петрол в страната, като през 2013 е добивала средно по над 16 милиона тона дневно.

Ройтерс коментира, че това е поредният успех на държавата в кампанията й да върне под свой контрол ценни петролни и газови активи, продадени в скоростната и хаотична приватизация след разпадането на бившия СССР. Един от предишните емблематични случаи бе придобиването на англо-руската група TNK-BP от държавната "Роснефт".

Евтушенков, един от най-богатите хора в страната, е под домашен арест по подозрения в пране на пари покрай сделката за "Башнефт".

Фактически Главната прокуратура оспорва събитие още от 1992г., когато тогавашният президент на Башкортостан Муртаза Рахимов отменя указ на президента на Русия Борис Елцин, съгласно който държавната собственост в 28 компании в тази република не бива да пада под 38% и "Башнефт" е сред тях. През следващите 6 години тези активи са обединени в компания, принадлежаща на републиката, а през 2002-2003г. са приватизирани.

Засега няма мотиви към решението на съда, който на 25 септември наложи запор над акциите на "Башнефт". Следствието искаше (но после се отказа) и възстановяване на 190 милиарда рубли дивидент, получен от АФК "Система" и дъщерното й "Система инвест" в периода 2009-2013г.

Акциите на "Система" и "Башнефт" започнаха да поскъпват след новината, най-вече защото държавата не иска дивидентите. Но проблемите за Евтушенков тепърва предстоят, защото компанията му изгуби от януари насам 70% от пазарната си капитализация – 318 млрд. рубли (7.3 млрд. долара).

Според Юлия Бушева от "Арбат Капитал" инвеститорите вече са калкулирали този изход от делото и клъчовият момент е дали държавата ще посегне на мобилтия оператор МТС – най-ценният актив на "Система".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай