Русия ще увеличи Черноморския флот

Русия ще увеличи Черноморския флот | StandartNews.com

Черноморският флот, който е базиран в анексирания украински полоустров Крим, ще бъде засилен, предаде АФП.

"Днес започнахме да развиваме мощен Черноморски флот", заяви командващият ЧФ на ВМС на Русия вицеадмирал Александър Витко, цитиран от пресслужбата на флота.

Той спомена по-конкретно въздушно-морските сили, бреговата артилерия, нови кораби и подводници.

Във вторник руският президент Владимир Путин заяви, че Русия трябва да възстанови военната инфраструктура в Севастопол, на Кримския полуостров, за да укрепи отбраната на страната в отговор на засилването на присъствието на НАТО в Източна Европа, най-вече в Черно море и Балтийско море.

"В Москва добре се вижда, че войските на НАТО в Източна Европа се увеличават демонстративно. Русия ще реагира адекватно и съразмерно на приближаването на НАТО до границите на Руската федерация", обяви той. "В тази връзка трябва срочно да се реализират всички планирани мерки за укрепване на отбранителната способност на страната, в това число разбира се в Крим и в Севастопол, където ни се налага да изградим наново военна инфраструктура", съобщи плановете си Путин.

Руският Черноморски флот има база в Севастопол още преди Русия да анексира Крим преа март в рамките на споразумение с Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай