Русия ще съди министъра на отбраната на Украйна

Русия ще съди министъра на отбраната на Украйна | StandartNews.com

Москва. Следствието на Руската федерация е образувала наказателно дело срещу министъра на отбраната на Украйна Валерий Гелетей и началника на Генералния щаб на украинските въоръжени сили Виктор Муженко за организиране на убийства, използване на забранени средства и методи за водене на война и геноцид, съобщи говорителят на Следственият комитет Владимир Маркин, предаде РИА Новости.

По данни на следствието в действията на тези лица има признаци на престъпления, залегнали в три параграфа на Наказателния кодекс на РФ, а именно организиране на убийства, прилагане на забранени средства и методи за водене на война, както и геноцид.

"Гелетей, Муженко, Микас и командирите на 93-та бригада, които ръководят военните действия в района на летището в Донецк от 3 юли до 5 септември, умишлено в нарушение на Конвенцията от 1948 г. срещу геноцида и други международни правови актове, осъждащи геноцида, са давали заповеди с цел пълно унищожаване на група рускоезични лица, живеещи на територията на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република", подчерта Маркин. В изпълнение на тези заповеди при обстелите срещу градовете Донецк, Луганск, Славянск, Краматорск и други населени места в Донецка и Луганска народна рпублика са били използвани системи за залпов огън "Град" и "Ураган", авиационни неуправляеми ракети с касетъчни бойни глави, тактически ракети "Точка-У" и други видове тежко настъпателно оръжие с неизбирателно действие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай