Русия ще предлага на избягали бизнесмени свобода срещу пари

Русия ще предлага на избягали бизнесмени свобода срещу пари | StandartNews.com

Бизнес омбудсманът на Русия Борис Титов, потенциален кандидат за президентския пост на изборите през март, разговаря в събота в Лондон с 25-30 бизнесмени, които се укриват от руското правосъдие, за да обсъди възможността да се завърнат в родината, пише "РБК", цитирана от БТА. Вестникът се позовава на двама участници в срещата, според които Титов предупредил, че без Путин "всичко ще бъде по-лошо", но същевременно лобирал и за своята Партия на растежа, която го излъчи за кандидат-президент. Омбудсманът потвърдил пред изданието, че според него без Путин страната би била застрашена от "Майдан и украински сценарий".

Според политолози Титов изпълнява ролята на посредник за нормализиране отношенията между руските бизнесмени в чужбина и властта в Москва. Омбудсманът е убеден, че икономическите спорове "трябва да бъдат решавани не в полето на наказателното, а единствено в полето на гражданското право", посочва всекидневникът.

Действията на Титов се вписват в курса на Кремъл към национализация на елитите, коментира аналитикът Дмитрий Фетисов. Според него Москва ще прави всичко възможно, за да върне в родината руските капитали - предвид предположението, че непубликуваната част от т. нар. кремълски списък на САЩ съдържа данни за активите на руския елит в чужбина. По думите му Кремъл се стреми да върне руските капитали в Русия, за да избегне натиск върху едрия бизнес от страна на Запада, "особено на фона на евентуално втвърдяване на антируските санкции". Според него Титов разбира това или действа "по молба директно от Кремъл". Наблюдателят Андрей Орлов пък казва, че властите може би са предложили на Титов да мотивира предприемачите бегълци с гаранции, че ще останат на свобода, ако "се върнат в Русия заедно с инвестициите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай