Русия реже дипломатите на западните държави /ОБНОВЕНА/

Русия реже дипломатите на западните държави /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Днес Министерството на външните работи на Русия ще връчи на посланиците на страните, изгонили руски дипломати, протестни ноти и ще обяви ответни мерки на техните действия. Това съобщиха от руското външно ведомство, предава ТАСС.

„На 30 март в МВнР на Русия се привикват ръководителите на акредитираните в Русия дипломатически мисии на редица страни, предприели неприятелски действия по отношение на Русия „в знак на солидарност" с Великобритания за т.нар. дело Скрипал. На посланиците ще бъдат връчени протестни ноти и ще им бъдат обявени ответните мерки на руската страна", информираха от руското министерство.

Както предава кореспондента на ТАСС, в централната сграда на МВнР на Смоленския площад вече са пристигнали посланиците на Германия, Франция, Полша и Италия, както и ръководителите на дипломатическите представителства на Нидерландия, Албания, Румъния, Украйна, Латвия, Литва и Македония. По-рано руското дипломатическо ведомство бе посетено от британския посланик Лори Бристоу, който не разкри целта на визитата си.

Както стана ясно вокследствие, Министерството на външните работи на Русия е дало един месец на Великобритания в петък да намали дипломатическия си контингент в Москва до нивото на руската мисия в Лондон. От министерството излязоха със съобщение, че са привикали британския посланик в Москва Лори Бристоу и са му предали протестна нота. Там се добавя още, че провокативните действия на Великобритания са довели до решението на множество западни правителства да изгонят руски дипломати от своите столици.

Посланикът на Нидерландия в страната беше информиран, че ще бъдат експулсирани двама от неговите дипломати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай