Русия разследва геноцид в Донбас

Русия разследва геноцид в Донбас | StandartNews.com

Москва подозира Киев в опит за пълно унищожение

Русия обяви, че започва разследване за геноцид на рускоезичното население в Източна Украйна, където сраженията причиниха смъртта на най-малко 2500 души, предаде АФП. "Следственият комитет започва наказателна процедура за геноцид на рускоезичното население, живеещо на териториите на Донецка и Луганска народна република - двата основни бастиона на бунта срещу Киев", заяви говорителят на институцията Владимир Маркин. "Неидентифицирани лица от политическото и военното командване на Украйна, украинските въоръжени сили и Националната гвардия, както и от ултранационалистическото украинско формирование Десен сектор са дали заповеди, целящи пълното унищожение на рускоговорящи граждани в Източна Украйна", допълва Маркин.

Според него използването на тежки оръжия и на авиация по време на конфликта, противопоставил от пет месеца украинските власти на проруските сепаратисти, е причинил смъртта на най-малко 2500 души и унищожаването на над 500 сгради на цивилни в областите Донецк и Луганск. Следственият комитет е основният руски орган, натоварен с криминални разследвания в Русия. Той няма юрисдикция извън страната. Според ООН конфликтът в Източна Украйна е отнел за пет месеца живота на 3200 души и е предизвикал преместването на 600 000 цивилни.

Поредният доклад на ООН за правата на човека в Украйна ще бъде представен на 3 октомври, предаде ИТАР-ТАСС.

Руските депутати отказват пътувания в САЩ

Заради западните санкции международната комисия на горната камара на руския парламент се отказа от официални визити в САЩ и предлага да се прекрати сътрудничеството със страните от ЕС, провеждащи най-агресивна политика към Москва. Това писа вчера вестник "Известия". Според шефа на комисията забраната сенаторите да посещават САЩ е въведена по препоръка на руското външно министерство. Забраната няма да се отнася, ако сенаторите решат да пътуват като частни лица. Освен това на сенаторите е предложено да се откажат от създаването на работна група за парламентарно сътрудничество с Кипър, тъй като страната била контролирана от Вашингтон. След референдума в Крим САЩ и ЕС въведоха санкции срещу редица високопоставени руски чиновници и политически лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай