Русия разреши плащането в условни единици или чужда валута

Русия разреши плащането в условни единици или чужда валута  | StandartNews.com

Москва. Купуването на стоки не с рубли, а в условни единици или чужда валута е разрешено. Това е записано в писно на Руската агенция за защита на потребителите (Роспотребнадзор), съобщи РБК.

"В случай, че стойността на стоката зависи от движението на курса на валутата, продавачите имат възможност да посочват стойността ѝ в условни единици, в това число и в чуждестранна валута, стига на етикета да е посочен и цената в рубли по курса на централната банка за деня", разяснява служител на Роспотребнадзор.

След резкия срив на руската валута някои магазини започнаха да посочват цената на стоките в условни единици. В московска област за седмица бяха засечени няколко такива случая. Ръководителят на столичния департамент по търговията и услугите Алексей Немерюк коментира, че за посочване на цената в условни единици физическите лица могат да понесат глоба до 5 хиляди рубли, а юридическите – до 50 хиляди рубли.

В писмото на Роспотребнадзор се казва, че според закона за защита на потребителите информацията за цената на стоките и услугите се представя в рубли, тъй като те са "задължителен елемент на всяка сделка с потребител".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай