Русия променя военната си доктрина заради НАТО и Украйна

Русия променя военната си доктрина заради НАТО и Украйна | StandartNews.com

Москва. Русия ще промени военната си стратегия в резултат на кризата в Украйна и присъствието на НАТО в Източна Европа, обяви високопоставен руски служител по сигурността.

Михаил Попов, заместник-секретар на руския Съвет за сигурност, заяви, че влошаването на отношенията със САЩ и НАТО ще бъдат отразени в актуализираната стратегия, предаде РИА Новости.

НАТО заяви в понеделник, че ще засили присъствието си в Източна Европа, за да защити своите членове.

Настоящата военна доктрина, която датира от 2010 г., ще бъде обновена до края на годината и ще вземе предвид също Арабската пролет, конфликта в Сирия и ситуацията в Украйна, каза Попов.

"Няма никакво съмнение, че приближаването на военна инфраструктура на страните от НАТО към границите на нашата страна, в това число и чрез разширяване на блока, ще бъде сред външните военни заплахи", заяви Попов.

Северноатлантическият алианс има планове да приеме План за готовност за действие в отговор на поведението на Русия в украинската криза, което се смята за пряка заплаха за съюзниците, които имат обща граница с Русия (балтийските страни, Полша, Румъния, България), отбелязва Франс прес.

"Всички факти свидетелстват за желанието на властите в САЩ и НАТО да следват политика на влошаване на отношенията с Русия", заяви Попов. Той добави, че въпреки декларираните "добри намерения" НАТО и Русия "не успяха да поведат безпристрастен диалог".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай