14:10 ч.

21.11.17

1 мин.

0

1

0

Русия призна за радиоактивни частици от Южен Урал

от редактор |

Русия призна за радиоактивни частици от Южен Урал

Русия потвърди съобщенията на няколко европейски агенции за радиоактивно замърсяване на части от територията си в края на септември и началото на октомври, съобщи британският вестник The Times.


Тогава Френският институт за ядрена безопасност съобщи за облак с ниска радиоактивност, който е преминал над Европа, включително и над България. Според проучването на французите в облака се е съдържал радиоактивния радионуклид Рутений-106 и идва от Русия.


От Русия няколко месеца отричаха, но вчера съобщиха, че във въпросния период над части от Южен Урал е засечена "изключително висока концентрация" на радиоактивни частици. 


Рутений-106 е радиоактивен изотоп, който не се среща в природата. Нивата му са се повишили до 986 пъти над нормата на замърсяване според апаратурата на 35 км от атомната централа Маяк, в която през 1957 г. имаше експлозия и изложи на опасни нива на радиация над 272 000 души. 


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 07:11 · 28.11.2017
воровeтe признават само слeд като ги хванат
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент