Русия отбеляза Деня на победата (ВИДЕО)

Русия отбеляза Деня на победата (ВИДЕО) | StandartNews.com

Повече снимки в нашата ГАЛЕРИЯ

Пищен парад в Русия по повод 9 май- Ден на победата. Цялата военна мощ бе показана на Червения площад в Москва.

Представители на всички видове войски и военна техника преминаха през площада. Самолети и хеликоптери от военновъздушните сили на Руската федерация бяха наблюдавани във въздуха.

Над 10 хил. военнослужещи и 135 единици бойна техника участваха в грандиозното събитие по повод 71-годишнината от победата във Великата Отечествена война (1941-1945 г.). В тази връзка същият брой бойни въздушни машини прелетяха над емблематичното място.

Тази година празничното мероприятие стана дебют за представянето на нови видове войски и силови ведомства: Въздушно-космическите сили и Националната гвардия. За първи път по „Червения площад" преминаха и военнослужещи от нежния пол – възпитаничките на Военния университет на Министерството на отбраната и филиала на Военната академия на „А. В. Хрульов", съобщава "Фокус".

„Т-14 Армата", бронетранспортьори „Ракушка" и самоходни гаубици „Коалиция-СВ" бяха показани за втора поредна година. След тях се появиха и зенитно-ракетните системи С-400 "Триумф".

Около 12 хил. полицейски служители и доброволци се грижеха за реда по време на парада, съобщи заместник-началникът на столичната полиция Вячеслав Козлов.

Путин: Силата на Русия се крие в сплотеността и предаността към Родината

Днешният празник е „символ на свещената връзка между Русия и нейния народ. И в тази сплотеност, в предаността към Родината е нашата сила, увереност и достойнство". Това заяви руският президент Владимир Путин в своята тържествена реч.

Съветските войници са донесли свобода на много народи, припомни той.

„Днес цивилизацията отново се сблъсква с жестокост и насилие. Тероризмът стана глобална заплаха, ние сме длъжни да победим това зло. И Русия е открита за обединение на усилията с други държави, готова е да работи за създаването на съвременна извънблоква система за международна сигурност", подчерта Путин.

Единственият европейски посланик в Москва, който не присъства на военния парад, бе дипломатическият представител на Литва в Русия. "Краят на Втората световна война в Литва се отбелязва на 8 май, а не на 9 май, както беше в съветските години", пише в съобщение от литовската дипломатическа мисия.

Дипломатите на Вилнюс не присъстват на московските паради от 2014 г. насам, когато Крим беше анексиран от Русия.

Денят на победата се отбелязва в страните съюзнички от антихитлеристката коалиция във Втората световна война (1939-1945). В ЕС 9 май е честван като Ден на Европа - символ на единството на Стария континент.

Украйна почете загиналите в битката с нацизма

Първите държавни лица в Украйна положиха цветя на Гроба на Незнайния воин в Киев. В столицата премина "Безсмъртен полк", чиито участници по традиция дефилират с портрети на свои близки, сражавали се на фронта с нацистките войски. Украински националисти приканиха по-рано тази проява да бъде осуетена.

Миналата година украинският парламент преименува Деня на победата във Великата отечествена война в Ден на победата над нацизма във Втората световна война; традиционно обаче годишнината се чества на 9 май. На 8 май Украйна отбеляза Деня на паметта и помирението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай