Русия официално откри първата в света плаваща АЕЦ

Русия официално откри първата в света плаваща АЕЦ | StandartNews.com

Русия обяви в събота официално съществуването на първата плаваща атомна електроцентрала в света на церемония в пристанището на северния град Мурманск, където ще бъде заредена с ядрено гориво, преди да се отправи към източен Сибир.

Построен в Санкт Петербург „Академик Ломоносов" пристигна в Мурманск в четвъртък, където беше закотвен в пристанището и бе представен на медиите в събота, предаде БГНЕС.

Построен от държавната компания по атомна енергетика "Росатом", корабът с дължина от 144 метра и ширина 30 метра притежава два реактора по 35 мегавата, които са подобни на тези, използвани за захранване на ледоразбивачите.

Шлепът с водоизместимост 21 000 тона ще бъде теглена през лятото на 2019 г. до пристанище Певек в автономния район Чукотка в крайната североизточна част на Русия, на 350 километра северно от арктическия кръг.

Плаващата АЕЦ може да произвежда достатъчно електричество, за да захрани град с 200 000 жители, далеч повече от 5-те хиляди, които живеят в Певек, най-северния град на Русия.

Електроенергията от „Академик Ломоносов" ще бъде използвана предимно за захранване на петролните платформи, тъй като Русия навлиза все по-навътре в Арктика да прави сонди и да добива нефт и газ, за което се нуждае от електроенергия по тези отдалечени места.

Виталий Трутнев, който отговаря за изграждането и експлоатацията на плаващи атомни електроцентрали в "Росатом", каза, че тези блокове ще "доставят електроенергия и топлинна енергия за най-отдалечените райони, като подкрепят растежа и устойчивото развитие".

Той каза, че използването на такива плаващи реактори може да спести 50 000 тона емисии от въглероден диоксид годишно.

Шлепът първоначално е трябвало да бъде зареден в Санкт Петербург, но тази работа е била преместена в Мурманск поради загриженост в страните по Балтийско море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай