Русия насочи ракети към Турция (ОБЗОР)

Русия насочи ракети към Турция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Москва изпраща зенитната система С-400 "Триумф" във военновъздушната база Хмеймим в Сирия, за да осигури противовъздушна отбрана по всички направления след свалянето на самолета Су-24 от страна на Турция. В същото време Турция изпрати 20 танка по границата със Сирия, както и 18 изтребителя F-16 да патрулират.

Анкара смекчи тона, Ердоган и Давутоглу се извиняват за сваления Су-24

Нямаме намерение да воюваме, обяви външният министър Лавров

Москва насочи ракети към Турция ден след като Анкара свали руския Су-24. Президентът Владимир Путин заповяда да бъде изпратена зенитната система С-400 "Триумф" във военновъздушната база Хмеймим в Сирия, където е разположена руската авиационна групировка, предаде ТАСС. Ходът е "с цел да се осигури противовъздушна отбрана по всички направления", уточни руският военен министър Шойгу. Ракетният крайцер "Москва", оборудван със зенитна система "Форт" - военноморски аналог на С-300, пък застъпи на бойно дежурство край бреговете на Латакия. Той е готов да унищожи всяка въздушна цел, потенциално опасна за руската авиация, заяви Шойгу. "Освен това всички по-нататъшни действия на ударната авиация ще се извършват само под прикритието на изтребители", добави руският министър. "Триумф" (С-400) е зенитно-ракетна система от ново поколение, приета на въоръжение през 2007 г. С помощта на радар тя е способна да прихване цел на 600 км, а да порази мишени на 400 км. При това С-400 е способен да унищожи обекти, летящи на височина 5 м. По този показател тя няма аналог в света.

Днес руската авиация подложи на тежка бомбардировка райони, контролирани от сирийски бунтовници в Латакия. Ударите бяха извършени близо до мястото, на което бе свален руският Су-24. Най-малко 12 удара са били нанесени в северните части на провинцията, в момент в който сирийската войска се сражават с бойци от групировката "Джебхад ан Нусра" и с туркменски бунтовници в планинските райони.

Генералният щаб на Турция пък проведе една от най-мащабните за последно време операции по патрулиране на границата със Сирия. В нея са участвали едновременно 18 изтребителя F-16, съобщава ТАСС. Анкара също така изпрати 20 танка по границата.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък проведе телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, който след инцидента във вторник отмени планираното за сряда посещение в Турция. Чавушоглу е изразил съжаление пред руския си колега във връзка с инцидента със сваления самолет, но е оправдал действията на турските военновъздушни сили. Чавушоглу е изказал съболезнования на руската страна и отново е казал, че турските диспечери не са знаели националната принадлежност на самолета, тъй като в района извършват полети също сирийските ВВС. Според Лавров обаче, случаят "много прилича на планирана провокация". "Ние нямаме намерение да воюваме с Турция, отношението ни към турския народ не се е променило. Възникват само въпроси към турското ръководство. Приятелските отношения между народите на Руската федерация и Турция не зависят от политиците, но двустранните отношения ще бъдат сериозно преразгледани", каза още Лавров.

Смекчен тон към Русия показаха един след друг президентът и премиерът на Турция. Държавният глава Ердоган заяви, че Анкара не иска ескалация на инцидента със сваления Су-24. "Турция винаги е искала мир, диалог, дипломатическо решаване на проблемите и въпреки всичко ще продължим по този път. Никой обаче не може да очаква от нас да пренебрегнем нарушаването на турското пространство, на границите и суверенитета ни. Не искаме ескалация на инцидента, само защитаваме своята сигурност и правата на нашите братя тюркмени", каза той и обясни, че турските власти разбрали, че сваленият самолет е руски едва след инцидента. "Русия е приятел, съсед и много важен партньор на Турция", добави турският премиер Ахмет Давутоглу. Той подчерта, че отношенията между двете страни не трябва да бъдат жертвани заради инцидента със сваления руски Су-24.

$44 млрд. загуби от конфликта

Проектът "Турски поток", строежът на АЕЦ "Аккую" и туризмът са под заплаха

Свалянето на руския бомбардировач Су-24 от Турция във вторник постави под заплаха големите търговско-икономически връзки между двете страни. Днес руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че инцидентът може да доведе до отмяна на някои важни съвместни проекти. Конфликтът може да доведе до 44 млрд. долара загуби за двете страни, веднага изчисли РБК.

Турция е петият най-голям търговски партньор на Русия с дял от 4,6%. Стокооборотът между двете страни през 2014 г. е бил за 31 млрд. долара, а за първите 9 месеца на 2015 г. - 18,1 млрд., от които 15 млрд. са руски експорт в Турция. Първата жертва на конфликта може да стане проектът за газопровода "Турски поток", съобщиха високопоставени източници пред в. "Коммерсант". "Газпром" вече ще трябва да оцени целесъобразността на строителството на газопровода, като по този въпрос преговорите с Анкара и досега вървяха сложно. Отмяната на проекта за "Газпром" ще означава, че Турция ще продължи да се снабдява с газ чрез Украйна и не е ясно как ще бъде решено снабдяването на балканските страни. Турция пък е вторият най-голям потребител на руски газ след Германия. Анкара получава от Москва 60% от общия си обем и няма алтернатива за такива обеми.

Заради конфликта под заплаха е и най-големият енергиен договор на Русия с Турция - строежът на АЕЦ "Аккую" от "Росатом", която трябва да е първата атомна електроцентрала в страната. Проектът е на стойност 22 млрд. долара, като първият от четирите блока трябваше да бъде открит през 2022 г.

Свалянето на самолета ще нанесе удар и по туризма. Руските власти предупредиха гражданите да не пътуват до Турция и да отменят планираните си за там почивки. Турция е единствената страна от НАТО, с която Русия няма визов режим. Днес всички най-големи руски туроператори спряха да продават туристически пакети за Турция, а много руснаци анулираха ваканциите си. Търговията с хранителни и други стоки също ще пострада. Досега руската забрана за внос на хранителни продукти от Европа не важеше за Турция. Данните за 2014 г. показват, че 4% от износа на Турция - главно хранителни стоки и текстил - на стойност 6 млрд. долара, е бил предназначен за Русия. За периода януари-септември износът на Турция за Русия е намалял с 40% до 2,7 млрд. долара. Днес започнаха засилени проверки на товарни автомобили от Турция по руските граници, правят се опити да се затрудни влизането им в страната. На този етап няма въведени официално ограничения или ембарго, но най-вероятно се касае за затягане на режима след инцидента със сваления Су-24 и обтегнатите отношения между Русия и Турция.

Спасеният пилот: Нямаше предупреждения

Предупреждение от турска страна нямаше нито визуално, нито по радиото. Това заяви спасеният щурман на руския бомбардировач Су-24, свален във вторник от двата турски Ф-16. "Въобще нямаше контакт. Затова и заходихме за боен курс в нормален режим. Трябва да е ясно каква е скоростта на бомбардировача и каква на изтребителя Ф-16. Ако искаха да ни предупредят, можеха да се покажат, заставайки на паралелен курс. И ракетата удари опашката ни внезапно, като дори визуално не я видяхме, за да направим противоракетен маньовър", разказа капитан Константин Мурахтин пред РИА "Новости". Той е категоричен, че е изключено самолетът да е нарушил турското въздушно пространство дори за секунда. "Летяхме на височина 6000 метра, времето беше ясно, контролирахме напълно целия полет до взрива на ракетата. Прекрасно виждах и по картата, и на местността къде е границата и къде се намираме ние, нямаше дори опасност да влезем в Турция", разказа още Мурахтин.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви, че щурманът е бил спасен след 12-часова операция на руските сили и сирийската армия срещу туркмените. Мурахтин вече е в руската база в Латакия. При акцията е загинал матрос Александър Позинич. Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който награждава посмъртно убития от туркмените пилот на самолета подполковник Олег Пешков със звезда на Герой на Руската федерация. Муратхин и Позинич (посмъртно) получават Ордена на Мъжеството.

Камъни и яйца по посолството в Москва

Около 800 души протестираха пред турското посолство в Москва, като замеряха сградата с камъни и яйца. Няколко прозореца са счупени, съобщиха руските медии. Полицията не се е намесила, няма задържани. Акцията била организирана от Либерално-демократическата партия на Владимир Жириновски. Анкара се обърна с молба към руските власти охраната пред посолството да бъде засилена.

В същото време в град Уляновск група младежи протестираха пред завода Efes Rus, който произвежда турската бира Efes. Колона от 70 автомобила се опитала да нахлуе в завода, но били спрени от охраната. Частните гардове обаче били принудени да свалят турското знаме от пилона, след което младежите започнали да го тъпчат и хвърлят яйца по него. След това сложили на пилона руския трикольор и знамето на десантните войски.

"Фигаро": Турция саботира коалицията

"Сирия: Турция саботира коалицията срещу Даеш", пише в заглавие в. "Фигаро", използвайки арабското название на "Ислямска държава". Френският вестник определя инцидента със свалянето на Су-24 като безпрецедентен, но цитира турските власти, че действията им не са били насочени срещу конкретна държава, а за защита на териториалния суверенитет на Турция.

"Турция вероятно е горяла от желание да свали руски самолет", пише пък в. "Индипендънт" и отбелязва, че дори руският Су-24 да е навлязъл в турското въздушно пространство, това е било съвсем за кратко. Според вестника Анкара била ядосана, че в последните седмици Русия редовно нарушавала въздушното й пространство. Освен това в случая турците действали от името на борещите се срещу режима на Асад сирийски туркмени, по чиито позиции е нанасяла удари руската авиация.

Берлин: Анкара е непредсказуем играч

Действията на Турция са непредсказуеми, заяви в Берлин германският вицеканцлер Зигмар Габриел по повод инцидента със сваления във вторник руски Су-24. "Този инцидент показва на първо място, че ние си имаме работа с играч, който, по мнението на представители на различни части на региона е непредсказуем. Това е Турция, а не Русия", казал Габриел. Турция "играе сложна роля" в сирийския конфликт, добавил той.

Свалянето на самолета усложнява процеса за намиране на политическо решение в Сирия и трябва да бъде направено всичко възможно, за да бъде избегната по-нататъшна ескалация. Това пък заяви в реч в Бундестага германският канцлер Ангела Меркел. Тя добави, че всяка държава има право да защитава територията си, но от друга страна, се знае колко е напрегната ситуацията в Сирия и района. "Разговарях с турския премиер и го приканих да направи всичко възможно за деескалиране на ситуацията", посочи още Меркел.

Путин: Ердоган подкрепя ислямизирането на страната

Сегашното ръководство на Турция целенасочено подкрепя ислямизирането на страната си, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Проблемът не е в трагедията, с която се сблъскахме (инцидента с руския самолет Су-24), той е много по-дълбок. Наблюдаваме - и не само ние, уверявам ви, това виждат всички по света - как настоящото ръководство на Турция от доста години води целенасочена вътрешна политика на подкрепа на ислямизацията на страната си", каза Путин. "Ислямът е важна световна религия, една от традиционните религии, включително в Русия. Самите ние подкрепяме исляма и ще продължим да правим това, но сега говорим за подкрепа за по-радикално течение. Това само по себе си създава много неблагоприятна среда, което на пръв поглед не се вижда", отбеляза президентът.
Той подкрепи препоръката на външно министерство руснаците да се въздържат от пътувания в Турция. "След случилото се  не можем да изключим други инциденти", добави Путин.

НАТО призова за мир и дипломация

НАТО призова за мир и намаляване на напрежението в контактите между Москва и Анкара след инцидента със сваления от Турция руски бомбардировач. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в края на извънредното заседание на Съвета на НАТО, свикано по инициатива на Турция. "Необходими са дипломация и намаляване на напрежението за преодоляване на кризата, както и разработването на механизми за избягване на подобни инциденти в бъдеще. Не трябва да позволяваме ситуацията да излезе от контрол", добави той. В същото време Столтенберг заяви, че сваленият от Турция самолет е нарушил въздушното пространство на страната. "НАТО е получила информация от Турция и други съюзници, която според нашите оценки съответства на това, което казва Турция", заяви той. "НАТО напълно подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Турция", подчерта той.

И футболът вдигна бойкот

Руски футболни клубове започнаха да отменят планираните си зимни лагери в Турция заради инцидента със сваления Су-24. От "Ростов", "Уфа", "Кубан", "Терек" и "Краснодар" обявиха, че ще търсят други варианти. "Урал" засега не се е отказал от лагера си в Турция, но е готов да промени решението си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай