Русия може да прати войски в Сирия

Русия може да прати войски в Сирия | StandartNews.com

Засега това било само хипотеза, Москва и Вашингтон почват преговори

Москва ще обмисли дали да прати войски в Сирия, ако получи такава молба от Дамаск. Това заяви говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, но по думите му засега този въпрос е "напълно хипотетичен". Сирийският външен министър Уалид Муалем отрече съобщенията, че руски войски участват в бойни действия в Сирия, но каза, че ако се наложи, Дамаск няма да се поколебае да поиска помощ от Русия.

Тези изказвания идват на фона на информациите от последните седмици, че Москва засилва своето военно присъствие в Сирия. Това тревожи Запада, който смята, че подкрепата за режима на Башар Асад само удължава конфликта в страната. Вчера американският държавен секретар Джон Кери съобщи, че САЩ планират преки преговори между американски и руски военни представители за нарастващата намеса на Русия в Сирия, съобщи АП. Президентът Барак Обама смята, че такива разговори биха били важна следваща стъпка и се надява те да се състоят много скоро, каза Кери.

В отговор от руското външно министерство съобщиха, че Москва е готова за преговори със САЩ за Сирия и никога не е отказвала диалог. Междувременно Ройтерс съобщи, че сирийската армия е започнала да използва нови оръжия, доставени през последните месеци от Русия. Става дума за въздушни и наземни системи. На този фон правителството на САЩ обяви, че възнамерява да преразгледа неуспешните усилия да обучи хиляди умерени сирийски бунтовници да се бият с групировката "Ислямска държава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай