Русия може да напусне договора за ракети със среден обсег

Русия може да напусне договора за ракети със среден обсег | StandartNews.com

Москва. Русия сериозно разглежда възможността да се оттегли от договора за ограничение на ракети със среден обсег, подписан със САЩ през 1987 г., пише руският вестник "Независимая газета".

"Отношенията между Русия и САЩ се изострят", коментира вестникът обвиненията на Щатите срещу федерацията, че нарушава ангажиментите си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (500 - 5500 км) от 1987 г., като извършва изпитания на нова ракета.

Безпокойството на Вашингтон е обяснимо. Авторитетни аналитични структури и военни експерти допускат, че в най-скоро време руската армия може да получи крилати ракети с наземно базиране и радиус на бойна употреба 2000 до 2500 километра. Според шефа на президентската администрация Сергей Иванов някои от тях могат да преодоляват всички днешни и възможните утрешни системи за противоракетна отбрана, пише изданието.

Цитирани в него експерти предсказват, че Русия ще излезе от споменатия договор в най-скоро време. Това ще позволи на Москва да парира заплахите, произтичащи от разполагането на ПРО на САЩ в Европа, твърдят руските специалисти. Напускането на договора ще осигури на Русия "повече плюсове, отколкото минуси", твърди армейски генерал Юрий Балуевски, бивш началник на Генщаба.

Коментари на други военни специалисти, цитирани в статията, правят според "Независимая газета" допустимо предположението, че Русия вече разполага с оперативно-стратегически и крилати ракети с наземно базиране, които би могла да вземе на въоръжение, ако се оттегли от договора със САЩ.

"Преди да отрежеш, трябва да премериш нещата, и то не седем, а седемдесет и седем пъти", предупреждава обаче аналитикът акад. Алексей Арбатов. Според него поуките от историята "сочат, че са безплодни опитите на които и да е държави да се самоутвърдят чрез разрушаване на международни договори".

Има по-ефикасни начини за целта, макар и не толкова прости - например рационална и пестелива военна политика, подем в икономиката, решаване на социалните проблеми. "Само така може наистина да бъде заздравен статутът на велика сила, да бъдат повишени международният престиж и сигурността на държавата", подчертава експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай