Русия губи $40 млрд. на година от западните санкции

Русия губи $40 млрд. на година от западните санкции | StandartNews.com

Русия може да загуби около $40 млрд. на година заради западните санкции и до $90-100 млрд. от спада в цената на петрола, заяви в понеделник министърът на финансите Антон Силуанов.

"Какво се случи на икономиката? Приблизително 40 млрд. долара на година ние губим заради политическите санкции и около 90-100 млрд. долара можем да загубим от поевтиняването на цените на петрола", заяви Силуанов на Международния финансово-икономически форум в Москва, предаде ТАСС.

Руският финансов министър припомни, че от началото на 2014 г. цената на петрола е спаднала с 30%, колкото горе-долу се е обезценила и руската рубла.

Изказването му дойде в момент, когато централната банка обяви, че печалбите в банковия сектор може да спаднат с 10% в сравнение с 2013 година.

Алексей Симановски, първи заместник-председател на Руската централна банка, заяви по време на пресконференция, че кредиторите могат очакват по-малко печалба поради ограничения.

Външните пазари са до голяма степен затворени за руските банки и фирми, някои от които - включително най-добрите банки Сбербанк и ВТБ - попадат под ударите на западните санкции срещу Русия заради кризата в Източна Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай