Русия гони 50 британски дипломати в отговор на действията на Великобритания

Русия гони 50 британски дипломати в отговор на действията на Великобритания | StandartNews.com

Прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че страната ѝ възнамерява да изгони повече от 50 британски дипломати като огледални мерки за решението на Великобритания да изгони сътрудници от руските дипломатически представителства, предава ТАСС.

Москва отговори реципрочно на действията на Лондон, като изгони 23-ма британски дипломати, а освен това закри британското консулство в Санкт Петербург и прекрати дейността на Британския съвет в Руската федерация.

Вчера британският посланик в Москва Лори Бристоу бе отново повикан в руското външно министерство и му бе казано, че има един месец да съкрати дипломатическия персонал в Русия до размера на руската мисия в Обединеното кралство, отбелязва Ройтерс.

Днес говорителката на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от ТАСС, уточни, че разликата между броя на руските и британските дипломати е над 50 души. "Ние настояхме за паритет. Британците имат 50 дипломати повече от нас", каза тя, от което следва, че Лондон трябва да върне у дома "малко над 50", добави тя.

В петък в Москва обявиха за ответни мерки срещу дипломатическите представителства на редица западни страни, решили да изгонят руски дипломати в рамките на координирана акция след инцидента в Солсбъри, предаде Фокус.

В същото време днес 60-те обявени за персона нон грата от Съединените щати руски дипломати напускат страната и се прибират у дома, каза посланикът във Вашингтон.

„На 31 март дипломатите, които бяха обявени за персона нон грата, летят за дома заедно с техните семейства", заяви пред репортери руският посланик в САЩ Анатолий Антонов. Става дума за общо 171 души, предаде ТАСС казаното от Антонов.

Руското правителство осигури два самолета за транспортирането, единият от които ще мине през Ню Йорк, откъдето ще бъдат взети членовете на 14 семейства.

Тази седмица Вашингтон се присъедини към съюзниците на Великобритания в изгонването на руски дипломати в отговор на атаката срещу руски шпионин в Солсбъри, и досега 150 руски дипломати бяха предупредени да напуснат САЩ, страни от ЕС, членки на НАТО и други държави, предаде БГНЕС.

Въпреки тези действия руският дипломатически персонал в Щатите няма да остане дълго с намален състав, защото местата на експулсираните могат да бъдат заети от други руски служители, съобщиха от Вашингтон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай