Русия е тренирала ядрен удар по Швеция

Русия е тренирала ядрен удар по Швеция | StandartNews.com

"Русия е тренирала нанасянето на ядрен удар по Швеция по време на военните учения, проведени през 2013 г.", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от световните агенции.

„През последните три години Русия е провела най-малко 18 големи учения, в някои от които са участвали над 100 000 военнослужещи. Тези учения се включвали и тренировки на ядрени удари срещу съюзниците от НАТО", се казва в ежегодния доклад на генералния секретар за работата на Алианса, цитиран от БГНЕС.

Столтенберг също така отбелязва нарасналата през последните години активност на руските военни. В документа се посочва, че руските военни учения са достигнали „невиждани от времето на Студената война мащаби".

Освен това се е увеличила активността на руските ВВС край границите на Алианса. ВВС на НАТО над 400 пъти са били вдигани във въздуха, за да съпровождат руски бойни самолети.

Швеция, която е неутрална страна от повече от 150 години, в последно време се замисля над това дали да не стане член на НАТО. В същото време напрежението между Стокхолм и Москва нарасна многократно. Швеция води една от най-твърдите политики срещу Русия в рамките на Европа. Тя е и инициатор заедно с Полша на идеята за т.нар. Източно партньорство, което на практика има за цел да изолира Русия от Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай