Русия е готова да осигури газ на Европа

Русия е готова да осигури газ на Европа | StandartNews.com

Потребностите от руски природен газ в Европа постоянно се увеличават и Русия е готова да осигури необходимите количества. Това заяви президентът Владимир Путин по време на среща с металурзи от Челябинск.

Малцина знаят, че "Газпром" днес доставя в Европа рекордни количества газ - над 600 милиона кубически метра в денонощие. Нас често ни обвиняват, че така Европа попада в зависимост от Русия, но това е глупав аргумeнт, защото зависимостта е взаимна.

Владимир Путин коментира и своето политическо бъдеще, като каза, че възнамерява успешно да завърши своята кариера и след това да се посвети на пътешествията.

Украйна е готова да обсъжда газовите проблеми с Русия на среща в Брюксел, която може да се проведе в края на седмицата, съобщи украинската газова компания "Нафтогаз". Киев не е преговарял пряко с Москва от ноември 2015 г. заради анексирането на Крим и подкрепата на Русия за сепаратистите в Югоизточна Украйна, припомня Ройтерс, цитирана от БНР.

Европейският съюз разчита на Русия за близо една трета от потреблението на газ, като повече от половината от него се доставя именно през Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай