07:30 ч.

07.11.17

2 мин.

0

5

0

Русия чества 100-годишнината на Октомври

от редактор |

Русия чества 100-годишнината на Октомври

Днес се навършват 100 години от болшевишкия преврат, наричан от комунистите Октомврийска революция.


Това е едно от най-големите събития на ХХ век, случило се в Русия през октомври 1917 г. и оказало влияние на световната история за десетилетия напред. Официалното ѝ название в СССР е Велика октомврийска социалистическа революция.


Процесът на установяване на властта на болшевишката партия в рамките на Руската империя, започва на 7 ноември (25 октомври стар стил) 1917 година в столицата Санкт Петербург. По същество тя е въоръжен преврат и замяна на Временното правителство, което идва на власт след Февруарската революция от 12 февруари същата година.


Като резултат от революцията са Гражданската война, свалянето на Временното правителство и идването на власт на правителство, сформирано от Втория общоруски конгрес на съветите, в който абсолютно мнозинство от делегатите имат болшевиките и техните съюзници левите есери, поддържани от някои национални организации, малка част от меншевиките-интернационалисти и някои анархисти.


Съществува широк спектър оценки за събитието.


За едни това е национална катастрофа, прекъснала естествения ход на развитие на предреволюционна Русия, довела до гражданска война, изоставане от другите държави и установяване в Русия на тоталитарна система на управление.


За други е най-великото прогресивно събитие в историята на човечеството, оказало огромно влияние на целия свят, позволило на Русия да избере некапиталистически прогресивен път на развитие.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:48 · 07.11.2017
Коe точно чeст ват? Създаванeто на първитe концлагeри,разрушаванeто на църквитe, избиванeто И изгонванeто на милиони,завист,уравниловка,мързeл,.Е,чeстваитe си,чe обърнахтe свeта с главата надолу с този чудовищeн eкспeримeнт.Наздоровиа с "Троинои"!
Потребител · 16:46 · 07.11.2017
да им е честита октомврийската революция още много одеколон ще се изпие в нейна чест
Потребител · 15:38 · 07.11.2017
Ако си умeн И пeчeлиш 5000 лeва на мeсeц друга пeсeн щe пeeш.
Потребител · 07:39 · 07.11.2017
E най-великото прогресивно събитие в историята на човечеството, оказало огромно влияние на целия свят, позволило на Русия да избере некапиталистически прогресивен път на развитие.

Viva Russia !
Потребител · 21:53 · 07.11.2017
@Потребител Е,па оди у Сибир тогава!VIVA GULAGG!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент