Русия блокира Гугъл и Фейсбук

Русия блокира Гугъл и Фейсбук | StandartNews.com

Руският медиен регулатор е изпратил официални писма до "Гугъл", "Туитър" и "Фейсбук" във връзка с нарушения на интернет законите на страната. Говорител на "Роскомнадзор" заяви, че ако не се съобразят с разпоредбите, платформите може да бъдат блокирани, съобщи Ройтерс.

"В нашите писма ние редовно им напомняме за последствията от нарушаването на законодателството", заяви говорителят на "Роскомнадзор" Вадим Ампелонски. Той добави, че заради кодиращата технология, използвана от трите фирми, Русия няма как да блокира конкретни сайтове и може да премахва определено съдържание, нарушаващо закона, единствено като блокира изцяло услугите им. За да се съобразят със закона, трите фирми трябва да предоставят данни за руски блогъри с над 3000 читатели дневно и да премахнат сайтове, които според "Роскомнадзор" съдържат призиви за "неразрешени протести или размирици", посочи Ампелонски. Закон, приет през 2014 г., дава на руските прокурори право да блокират сайтове с информация за протестите, които не са били санкционирани от властите, без съдебно решение. Според друг закон блогъри с много последователи трябва да минават през официална процедура за регистрация от правителствена агенция. "Даваме си сметка, че компаниите са регистрирани под юрисдикцията на САЩ. Но мисля, че в този случай те трябва да обърнат внимание и на националното законодателство", каза Ампелонски. Ако фирмите не спазват руските държавни искания за информация, "ще трябва да наложим санкции", добави той.

В същото време президентът Владимир Путин разпореди правителството да изработи програма за контролиране на незаконното разпространение на филми в интернет, съобщи сайтът на Кремъл. Това трябва да стане до 1 юли 2015 г. Според експерти приемането на законопроекта ще доведе до масово преминаване на руски собственици на сайтове под чужда юрисдикция и финансови загуби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай