Русия без покана на срещата за "Южен поток"

Русия без покана на срещата за "Южен поток" | StandartNews.com

Руската страна не е получавала официална покана за срещата на министрите на страните участнички в проекта "Южен поток", която трябва да се проведе на 9 декември в Брюксел. Това съобщи РИА Новости, като се позовава на информация, получена от федерален чиновник, запознат със ситуацията около проекта.

"Официални покани до този момент Русия не е получавала, а прозвучалите по-рано изказвания на европейските длъжностни лица буквално се изсипаха в публичното пространство, но не се случи нищо повече от това. Видимо министрите на страните участнички в проекта "Южен поток" трябва да планират нататъшното развитие на своята позиция и вероятно този въпрос ще бъде обсъждан в Брюксел", каза източникът.

В същото време унгарският премиер Виктор Орбан обвини Брюксел, че саботира газопровода. Министър-председателят се опитва да осигури доставки на енергия и търговски изгоди за Унгария чрез сделки с Москва, но това предизвиква критики от западни правителства, според които той не би трябвало да се сближава с Русия, когато тя праща войски в Украйна. "ЕС полага безспирни усилия да подкопае тази програма", заяви Орбан в интервю. По думите му Унгария проучва други възможности за доставка на газ, включително от Азербайджан.

Италия: Можем и без тази тръба

Италия има възможност да разнообрази вноса на енергоносители без реализацията на проекта "Южен поток". Това заяви вчера пред чуждестранни журналисти министърът на външните работи Паоло Джентилони. "Взехме под внимание съобщението на Путин за "Южен поток" и в близките седмици ще видим как се развива ситуацията. Ако бъде потвърдено окончателно спирането на проекта, не мога да кажа, че се радваме, но и не се безпокоим особено. Имаме възможности за разнообразяване на енергийните доставки", подчерта дипломат номер 1 на Италия.

Сърбия пак се тревожи за сигурността

Строителството на "Южен поток" е необходимо за енергийната сигурност на Сърбия, заяви премиерът Александър Вучич в интервю за РТС. Според него, решението за спиране на проекта е "лоша новина за Сърбия" и заплашва енергийната сигурност на страната. Въпреки това той призова жителите на Сърбия да не се притесняват нито за тази зима, нита за следващата. "Ще намерим решение. Разбира се, за нашата енергийна сигурност би било по-добре "Южен поток" да бъде изграден. Затова сме били лоялни към проекта докрай. Както виждате, никой не осъжда Сърбия за нищо, никой не каза, че Сърбия в нещо е виновна", посочи Вучич.

Чужди фондове сривали рублата според Москва

Чуждестранни инвестиционни фондове участват в спекулативната атака по руската рубла, която от началото на годината поевтиня с 50%. Такова мнение пред агенция Блумбърг изрази ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия Михаил Фрадков.

"Всичките спекулации имат конкретни схеми, а схемите имат участници. Западни финансови институции и фондове действат на руския пазар чрез свои агенти и финансови посредници, участвайки по този начин в координираната атака по Русия", каза Фрадков. Според шефа на разузнаването тази атака включва игра с понижение на курса на рублата и цената на петрола, като понижаването с над 30% на цената на петрола през тази година отчасти е предизвикано от действията на САЩ. Фрадков смята, че тези действия имат за цел да принудят Русия да се съсредоточи всичките си усилия само върху решаването на вътрешните проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай