РИА "Новости", специално за "Стандарт": 10 000 репетират за парада в Москва

РИА "Новости", специално за "Стандарт": 10 000 репетират за парада в Москва | StandartNews.com

В Деня на победата 9 май празничните салюти и фойерверки в Москва ще бъдат пуснати от 40 площадки, съобщи РИА Новости. "Всяка година празничният артилерийски салют събира огромно количество столичани и гости на Москва. Това мероприятие е едно от най-мащабните и популярни сред гражданите", разказаха от прес-службата на руската агенция. Тази година салютът в столицата ще започне точно в 22,00. За целта ще бъдат привлечени 449-а специализирана гвардейска салютна дивизия. По традиция, празничният салют ще бъде пуснат от 16 полигона в различни райони на Москва. Сред тях ще са култовите места на руската столица - Паркът на Победата, Лужники, Паркът на културата и Ново-Переделкино. Освен това столичаните ще могат да наблюдават салюта от още 24 площадки.
Вчера се проведе първата генерална репетиция за парада, другата е в неделя. Затворени бяха няколко от централните улици, същото ще се случи и на 7 май. За репетицията излязоха над 10 000 военослужещи. Военната техника от времето на Великата Отечествена Война с легендарното "Оръдие на Победата" вървеше непосредствено до най-модерните и съвременни военни образци. На парада тази година се очаква най-новата техника, като някои от моделите са непознати за масовата аудитория. Едни от тях влязоха съвсем наскоро на въоръжение в руската армия, други пък все още минават тестове, като танкът на бъдещето Т-14 "Армата", който превъзхожда по всичкии характеристики и американските, и френските, и немските машини. Освен този звяр в бойните редици е бронетранспортьорът "Бумеранг". Това е най-секретният образец на военната техника с изключително голямо ниво на защита. Той може да плува и е доста бърз, развива до 100 км/час по асфалт. За пръв път по Червения площад ще минат 114 машини, създадени специално за използване в Далечния Север и Арктика, които се открояват с цвета си. Зрелищен е и страшилището за враговете - бронеавтомобилът "Тигър", способен да унищожи цел на разстояние 10 км.
В Деня на Победата московчани ги очаква студено време с мокър сняг, съобщиха за РИА Новости от метереологичния център. В празничните почивни дни Москва ще попадне под влиянието на северен циклон. Времето рязко ще захладнее, очаква се купеста облачност с превалявания от мокър сняг и много ниски температури. През нощта на 8 май термометрите ще паднат до нула градуса, а през деня ще бъдат 5-10 градуса по Целзий. Сутринта на 9 май се очакват превалявания от мокър сняг. Парадът започва точно в 10 часа.

Русия показва в Турция 240 вида военна техника

Русия ще покаже над 240 вида оръжие и военна техника по време на международната изложба на отбранителната промишленост IDEF-2017 в Турция, съобщи пресслужбата на "Рособоронэкспорт". Изложението ще се проведе в Истанбул от 9 до 12 май. "Рособоронэкспорт", която е част от държавната корпорация "Ростех", е огранизатор на общата руска експозиция. Делегацията ще бъде водена от зам.-директорът на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество (ФСВТС на Русия) Михаил Петухов.
"Като част от общата руска експозиция на IDEF-2017 ще участват "Рособоронэкспорт" и концернът ВКО "Алмаз-Антей", които ще покажат над 240 вида оръжие и военна техника. На щанда си "Рособоронэкспорт" ще предостави информация за 200 вида продукция за всички видове въоръжени сили", се казва в съобщението на компанията. Отбелязва се, че най-голям интерес за турските клиенти ще предизвикат средствата за ПВО - зенитната ракетна система С-400 "Триумф", зенитният ракетен комплекс "Тор-М2КМ", зенитният ракетно-пушечен коплекс "Панцир-С1" и преносимият ЗРК "Игла-С", както и многофункционалният истребител МиГ-29М2. Като най-перспективна продукция за сухопътните сили на Турция специалистите от "Рособоронэкспорт" считат средствата за защита за бронетанковата техника: комплекса за активна защита "Арена-Э", за динамична защита, а също така противотанковия ракетен комплекс "Корнет-Э", както и различни модификации на автомата "Калашников".
"Днес военно-техническото сътрудничество между Русия и Турция се развива в положителна посока. От края на 2016 г. "Рособоронэкспорт" активно провежда консултации с турските си партньори за доставка на въоръжение и военна техника. Турското министерство на отбраната се интересува от широк спектър продукция за военно предназначение, в частност от различните руски системи за ПВО", казва лидерът на делегацията на "Рособоронэкспорт" и зам.-началник на маркетинговия отдел на компанията Владимир Гончаров. "Освен това обсъждаме редица проекти за технологично партньорство в областта на съвместните разработки и производството на перспективни видове оръжие", добави той.
По време на изложението "Рособоронэкспорт" също така планира да реализира срещи с представители на правителството, на въоръжените сили и на бизнеса не само на Турция, но и на други страни от близкоизточния регион.

Почивка в "Артек" за сирийски сирачета

Ученици от училището-интернат за деца на загинали сирийски военни ще посетят Русия и ще отпочинат в детския лагер "Артек" по покана на Всеруската организация на ветераните "Бойно братство". Това съобщи за РИА Новости депутатът от Държавната дума Дмитрий Саблин. "За четвърта година "Бойно братство" ще води сирийски сирачета на отдих в Русия. Те, както и деца от Донбас, които също ще пристигнат в "Артек" заедно с руски ученици, познават ужасите на войната от първо лице. Опитът им ще помогне на техните връстници да разберат каква велика ценност е мирното небе над главата, спокойният и щастливият живот. Ще им помогне също така да осъзнаят подвига на тези, които дадоха заради тази ценност живота си във Великата война", каза Саблин. Депутатът е уверен, че приятелството, което ще се зароди в "Артек", ще стане залог за братски отношения межу страните за много години напред. "На тези деца им предстои да градят бъдещето. На 6 май Сирия отбелязва Деня на падналите герои. Символично е, че децата на падналите герои на Сирия, заедно със своите руски приятели, ще посрещнат този ден и Деня на победата в руския Крим, чиято история е летопис на героизма и саможертвата", каза още Саблин.
По думите на депутата, до отпътуването в Русия сирийските деца ще посетят военната база в Хмеймим. В Русия за тях е планирано опознавателен тур в Москва, освен това ще участват в работата на Международната детска военно-историческа асамблея "Вечен огън - 2017". В лагера "Артек" те ще останат 21 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Спорт
Коментирай