Путин: Войски в Украйна в краен случай (ОБЗОР)

Путин: Войски в Украйна в краен случай (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Зелените човечета" в Крим бяха наши, за пръв път призна президентът на Русия

Руският президент Владимир Путин заяви, че се надява да не му се налага да изпраща руски войски в Украйна. В пряко тв предаване в четвъртък той изрази надежда украинската криза да бъде уредена с политически и дипломатически средства. Путин отрече твърденията на Украйна и Запада, че руски специални части всяват безредици в Източна Украйна. Президентът обаче призна за пръв път, че войниците, които носеха униформи без опознавателни знаци в Крим миналия месец, са били руски военни.

Близо 180 журналисти отразиха 12-ата поред тв програма "Пряка линия с Владимир Путин". Екипът на предаването получи над 2,5 млн. въпроси, задавани по телефона, чрез есемеси, видеообръщения и телемостове с подвижни тв станции в различни региони на Русия. Президентът на Русия заяви, че компромис по украинския въпрос трябва да бъде намерен не между Русия и САЩ, а между политическите сили в Украйна. Според Путин сега въпросът не е кое ще стане първо в Украйна - дали референдумът за конституцията, а после изборите, или първо избори, а после референдум. "Въпросът е да се гарантират законните права и интересите на руските и рускоговорящите граждани в Югоизточна Украйна", заяви той. На въпрос дали в Украйна ще бъде вкаран "ограничен контингент за защита на интересите на рускоезичното население", той отговори многозначително: "Не трябва да изпадаме в еуфория, а винаги да изхождаме от реалностите. Национално-етническият състав на Крим се отличава от югоизтока на Украйна. Там етническият състав е примерно 50 на 50. Трябва да направим всичко, за да помогнем на тези хора да защитят своите права. Съветът на федерацията предостави на президента на Русия правото да използва въоръжени сили в Украйна. Много се надявам, че няма да ми се наложи да се възползвам от него".

Путин категорично отхвърли твърденията за участие на руски военни в събитията в Източна Украйна. "Глупости. Никакви руски подразделения няма в Източна Украйна", заяви той. По думите му там няма "нито специални служби, нито инструктори". "Всички са местни граждани - подчерта руският лидер. - И най-доброто доказателство е, че хората, дето се казва, в прекия смисъл на думата си свалиха маските".

Според него е изключително важно и възможно по-скоро да започне диалог между днешните власти в Украйна и отделните региони от страната. "Дори в рамките на междудържавните отношения съм убеден, че ще постигнем взаимно разбирателство с Украйна", каза той и добави, че щом руснаците и украинците се обичат и уважават взаимно, "трябва да намерят начин и да се разбират".

Руският президент призна за първи път, че в Крим е имало руски военни по време на мартенския референдум, който даде възможност на украинския полуостров да бъде присъединен към Русия. Онези анонимни военни без опознавателни знаци иронично ги наричаха "зелените човечета". "Зад гърба на силите за самоотбрана, разбира се, застанаха наши военнослужещи и действаха много коректно, но решително и професионално", каза той. "В разговори със свои чуждестранни колеги аз не криех, че нашата задача се състоеше в това да осигурим условия за свободно волеизявление на кримчани. Затова бяхме длъжни да предприемем необходимите мерки събитията там да не се развият така, както се развиват днес в Югоизточна Украйна, за да няма танкове, бойни отряди на националисти и хора с крайни възгледи, добре въоръжени с автоматично оръжие", каза руският държавен глава.

Украйна има един месец да се издължи за руския газ, каза също Путин. "Готови сме да чакаме един месец. Ако след това не получим никакво заплащане, ще преминем в съответствие с договора към т. нар. авансово плащане", заяви той. Това означава, че Русия може да спре газовите доставки към Украйна, ако не плаща предварително и доставките за Европа могат също да бъдат засегнати. Руският президент също така се надява на успешно решение на всички въпроси по транзита на газа през Украйна. "Газпром" носи отговорност за доставките на газ за Европа, а за транзита отговаря Киев", каза Путин. "Проблемът е само един - транзитните страни, и най-опасният елемент е транзитът през Украйна. Надявам се, че ще довършим работата, имам предвид действащия подписан и работещ контракт", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай