Путин възражда "Южен поток"

Путин възражда "Южен поток" | StandartNews.com

Тръбите ще тръгват от Крим и ще минат през България, твърдят медиите в Атина

Замразеният проект за газопровод "Южен поток" може да бъде възроден. Това прогнозират гръцки медии в навечерието на визитата на руския президент Владимир Путин, който пристига на официално посещение в Атина в петък.

Енергетиката ще бъде една от основните теми по време на посещението му. Очаква се Путин да представи нов алтернативен път за пренасянето на руски природен газ към южната част на Европа. Газопроводът трябва да замени "Турски поток", плановете за изграждането на който окончателно отпаднаха след влошаването на отношенията между Москва и Анкара. "Южен поток 2" се предвижда да тръгва от полуостров Крим, да преминава през Черно море и България, за да стигне до Гърция. На практика това означава, че ще се използват тръбите, предвидени за първоначалния вариант на "Южен поток", коментират експерти. Очакваното възраждане на проекта засега не се коментира от родните политици.

Путин ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с президента Прокопис Павлопулос. На 28 май се очаква той да посети руския манастир "Свети Пантелеймон" в Света гора.

По време на първото си посещение в Атина след повече от 10 г. Путин ще бъде придружен от поне 170 представители на големи руски компании, сред които и директорите на "Газпром" Алексей Милер и на руските железници RZD Олег Белозеров. Очаква се да бъде подписано споразумение между гръцката петролна компания и руската "Роснефт". В него се предвижда, че Hellenic Petroleum" ще купува суров петрол и ще изпраща обратно рафинирана продукция.

Гърция е първата страна от ЕС, която Путин посещава, след визитата му в Париж в края на ноември 2015 г. за конференцията на ООН за климата. От Москва определят посещението на Путин като "работно" и подчертават символичния му характер, тъй като ще се проведе в рамките на посветената на приятелството между двете страни 2016 г. Тя съвпада и с отбелязването на хилядолетното присъствие на руско монашество на Атон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай