Путин: Убийството на Немцов е позор (ОБЗОР)

Путин: Убийството на Немцов е позор (ОБЗОР) | StandartNews.com

Вече има заподозрени за смъртта на руския опозиционер

Президентът на Русия Владимир Путин окачестви убийството на опозиционера Борис Немцов като позор и призова министерството на вътрешните работи да повиши броя на разкритите престъпления и да обърне сериозно внимание на престъпленията с политически подтекст, предаде Интерфакс. Това е първият публичен коментар на президента след смъртта на опозиционера в петък вечер. В излъчено по телевизията изказване пред служители на руското министерство на вътрешните работи Путин осъди покушението срещу Немцов, който бе разстрелян, докато се разхождаше близо до Кремъл. "Трябва най-накрая да избавим Русия от позора и трагедията като тази, която съвсем наскоро преживяхме и на която станахме свидетели, имам предвид убийството, безочливото убийство на Борис Немцов насред центъра на столицата", заяви президентът. Той посочи, че е "необходима повратна точка, ново качество на работата на органите на МВР". "Трябва да се обърне най-сериозно внимание на престъпленията, предизвикващи обществен резонанс, в това число на такива с политически мотив", каза Путин. В същото време ръководителят на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников заяви пред журналисти, че следствието по делото за убийството на Немцов вече разполага със заподозрени. "Такива винаги има", посочи той в отговор на въпрос по темата. "Предвид етапа от разследването, на който се намираме, не мога да кажа нищо повече", каза Бортников. Според източници на РБК най-активната работа е свързана със сивия автомобил ZAZ Chance, с който избяга убиецът на Немцов. Колата е намерена и нейният собственик е идентифициран, а сега се проучват всички лица, които може да са имали достъп до нея.

ФСБ има снимки на убийците

Следствените органи, разследващи убийството на Борис Немцов, вече разполагат с изображения на убийците, съобщи РЕН ТВ. След разкриването на автомобила ЗАЗ Chance, оперативните работници проследили всичките записи на камерите за наблюдение от системата "Поток". Сътрудниците на МВР са възложили да бъдат открити всички водачи на МПС, минали по трасето по времето на престъплението. С помощта на системите за наблюдение траекторията на килърите е проследена изцяло. "С изображенията на убийците разполага само и единствено разследващата група. В обектива са попаднали минимум двама души. По кадрите се вижда, че заподозрените са родом от южните райони на Русия", предаде телевизионният канал. Междувременно руската журналистка Тоня Самсонова от радио "Эхо Москвы" е сложила в блога си ново видео, направено три минути след убийството на Немцов, заснето от частен автомобил.

Водолази търсят пистолета на килъра

Водолази претърсват голям периметър по дъното на река "Москва" до мястото на убийството на Борис Немцов за оръжието на килъра. "Нямаме доказателства, че пистолетът е бил захвърлен там, но трябва да проверим това предположение. Такава е процедурата", каза пред местните медии Владимир Маркин от Следствения комитет на Русия.
Журналисти пък откриха шофьора на форда, който бе заснет 3 пъти от видеокамерите да минава в района на убийството. Колата била управлявана от 41-годишния служител на Министерството на финансите Дмитрий Кармаза. Автомобилът бил ведомствен, а Кармаза търсил клиенти, за да закърпи семейния бюджет като шофьор на такси. "Видях човек на земята и патрулка. Помислих, че на някого му е прилошало. После ми мина през главата, че е някой пиян. Когато се прибрах вкъщи, включих телевизора и разбрах какво е станало", обяснява Кармаза.

Учени с мерки срещу цветни революции

Научният съвет към Съвета за сигурност на Русия ще препоръча на ръководството му мерки за недопускане на "цветни революции" в страната - действия срещу протестите в социалните мрежи и "формирането на революционно-романтичен стереотип в обществото", пише "Комерсант". Компетенцията на научния съвет включва "научно-методологическа оценка и прогнози за вътрешни и външни заплахи, влияещи върху социално-икономическото развитие на Руската федерация, гарантиране на националната сигурност", посочва изданието, цитирано от Би Би Си. Кремъл потвърди, че Съветът за сигурност разработва "мерки за защита на суверенитета на страната".

Според Андрей Манойло - член на научния съвет и професор в Московския университет, работил преди в тайните служби, Съветът за сигурност "безусловно" ще получи конфиденциални препоръки. Той констатира, че има нарастващ риск от държавен преврат в Русия, организиран отвън: "на фона на западните санкции и влошаването на икономическата ситуация убийството на Борис Немцов в навечерието на масова проява можеше да предизвика образуване на управляема агресивна политическа тълпа".

Манойло смята, че властите в Русия трябва да вземат комплексни мерки: "тайните служби да прекратят мрежовите форми на протестна дейност" и да се възпрепятства "формирането на революционно-романтичен стереотип в обществото".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай