Путин си намали заплатата с 10%

Путин си намали заплатата с 10% | StandartNews.com

Орязани са възнагражденията на премиера, министрите и главния прокурор

Руският президент Владимир Путин оряза с 10% заплатата си, както и тази на премиера, главния прокурор и шефа на следствието, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на Кремъл. "Между 1 март и 31 декември 2015 г. паричното заплащане, ежемесечните парични поощрения и тримесечните парични поощрения на президента, председателя на правителството, главния прокурор и председателя на следствения комитет на Руската федерация се намаляват с 10%", казва се в съобщението.

Намалението е било извършено с изменения в закон, който регулира заплатите на част от държавните служители в Русия. Ще бъдат намалени и заплатите на "лицата, чието възнаграждение се изчислява според указ на руския президент от 30 септември 2004 г.", който регулира заплатите на ръководителите на някои федерални органи на изпълнителната власт, както и тези, определени с указ от 30 септември 2013 г., "относно някои държавни длъжности в Руската федерация". В първия указ спадат министрите на отбраната и вътрешните работи, както и директорът на Федералната служба за безопасност и други структури по сигурността, а във втория - останалите министри.

С 10% се намаляват и заплатите на представителите на президентската и правителствената администрация, както и на Сметната палата. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков съобщи, че към заплатата на министрите е вързано заплащането и на депутатите в Думата. Той добави, че ако икономиката на страната продължи да се влошава, мярката може да бъде продължена и следващата година. "Това решение е с временен характер, като причина за него е настоящото състояние на икономиката. Ако то не претърпи изменения, срокът му ще бъде продължен, ако се промени към по-добро няма да има причина за това", заяви Песков.

Пуснаха Навални от затвора

Известният критик на Кремъл Алексей Навални бе освободен вчера от затвора, след като излежа присъда от 15 дни по обвинение, че е раздавал в метрото позиви за насрочения на 1 март протестен митинг в руската столица, предаде Ройтерс. По-рано тази седмица съдът отхвърли молбата на Навални за предсрочно освобождаване, за да може да присъства на погребението на Борис Немцов.

Охрана за Дурицкая заради смъртни заплахи

Анна Дурицкая, която е основен свидетел в разследването за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов, съобщи, че е получила смъртни заплахи от неизвестни лица в Украйна, предаде РИА Новости. Дурицкая се е обърнала към украинската полиция заради получени заплахи за живота й, докато е била в дома на родителите си. По случая е започнато досъдебно разследване под наблюдението на главния прокурор на Украйна. Генералната прокуратура е разпоредила манекенката да бъде поставена под охрана.

Говорител на обвинението съобщи, че има пряка опасност за живота и здравето на манекенката и нейните близки. Вчера стана ясно, че помощничката на Немцов Олга Шкорина е предала на агенция Ройтерс документ, написан от Немцов. Твърди се, че политикът е предал данни за убити руски кадрови военни в Източна Украйна. Опозиционери пък може да поискат от Владимир Путин разрешение да наблюдават следствието за убийството на Борис Немцов, пише "Ведомости", като се позовава на бившия депутат Генадий Гудков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай